Tajný románek nacistického vůdce: Židovka Stephanie von Hohenlohe diktátora pěkně vypekla

Tajný románek nacistického vůdce: Židovka Stephanie von Hohenlohe diktátora pěkně vypekla
Zdroj: Wikimedia Commons/Rachel Posner, photographer, Public domain

Stephanie von Hohenlohe byla mimořádně inteligentní. Díky tomu, a s pomocí důmyslného svádění, mohla manipulovat i s těmi nejmocnějšími muži světa. Mezi ně patřil i nacistický vůdce Adolf Hitler, jemuž dokonce nevadil ani její židovský původ...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 01. 2022 12:00

Stephanie von Hohenlohe (rozená Richter) se narodila 16. září 1891 ve Vídni v rodině s židovskými kořeny. Odmala snila o tom, že se stane princeznou. Aby si svůj sen splnila, neváhala zabřednout do mnoha intrik. V roce 1914 mohla začít slavit. Stala se ženou prince Fredericka Franze Hohenlohe-Waldenburg-Schillingsfürst. Manželství jim vydrželo jen pár let, Stephanie však zůstalo jeho příjmení a značné jmění, jenž z ní dělalo jednu z nejbohatších žen Evropy.

Románek s Adolfem Hitlerem

Na konci roku 1933 přiměla Hohenlohe svého milence kapitána Fritze Wiedemanna, Hitlerova osobního pobočníka, aby jí sjednal schůzku s vůdcem. Krásná Stephanie si německého kancléře prakticky ihned omotala okolo prstu. Oslnila ho svou grácií, aristokratickým vystupováním, nadprůměrnou inteligencí, znalostí několika světových jazyků a přehledem o aktuálním mezinárodním dění.

Adolf Hitler na ni hleděl doslova jako na obrázek, což bylo u něj nevídané. Vždyť i ona sama si o něm do svého deníku poznamenala následující: „Málokdy se usmívá, pokud nemá zrovna sarkastické poznámky. Bývá extrémně zahořklý. Hovoří vždy, jako by měl proslov a ostatní jej musí poslouchat. Z jeho nejbližších přátel jsem jediná, s kým dokáže mluvit normálně.

Častokrát se setkávali při soukromých projekcích melodramat a muzikálů. A nutno dodat, že se diktátor nedržel zrovna zpátky. Měl ji hladit po vlasech i tváři. Vše ale muselo být utajeno. Kdyby jejich románek vyšel najevo, byl by zdiskreditován.

Ve službách Třetí říše

Nacisté využívali služeb vévodkyně hlavně proto, že měla v Londýně hodně známostí. Věřili, že by jim mohla pomoci prosazovat jejich politiku. O Stephanie von Hohenlohe se však zajímaly i tajné služby Velké Británie. MI6 si všimla, že má na Hitlera vliv.

Právě v již zmíněném roku 1933 si měla vydělat tři sta tisíc liber za to, že přesvědčila aristokrata a mediálního magnáta Harolda Harmswortha, aby podpořil myšlenku o připojení polských území k Třetí říši. K tomu si mohla ročně připočíst dalších pět tisíc za zprostředkování setkání s nacistickými pohlaváry.

V roce 1937 dostala Stephanie od Wiedemanna příkaz, aby se vydala do Spojených států, kde měla podpořit činnost Německo-americké federace sympatizující s režimem. O dva roky později ji Hermann Göring přivezl do velkolepého paláce Leopoldskron v Salzburgu, kde měla přijímat zahraniční hosty a připravit je na setkání s Adolfem Hitlerem. Za to jí byla udělena zlatá medaile nacistické strany. Začalo se o ní také psát v tisku. Pak ale přišlo velké zklamání.

Stephanie von Hohenlohe na útěku do USA

Krátce po vyznamenání byla Stephanie vyslána do Londýna. Úkolem důležité mise bylo prozkoumat půdu pro možné jednání mezi nacisty a představiteli britské vlády. Němci chtěli vstoupit do jiných zemí i bez použití zbraní. Neville Chamberlain ale odmítl s Göringem o čemkoli diskutovat. Pověst vévodkyně, coby schopné diplomatky, tak byla značně pošramocena. Kapitán Wiedemann se to ale snažil ze všech sil nějak urovnat. Proč? Protože i mezi nimi vznikl románek.

Hitler se o tom samozřejmě dozvěděl a nabídl svému pobočníkovi místo na německé ambasádě v San Franciscu. Kapitán to přijal, měl totiž v plánu zůstat s Hohenlohe ve Státech již navždy. Po příjezdu do Ameriky se Stephanie dostala pod dohled FBI. Její ředitel Edgar J. Hoover o ní řekl, že je horší než deset tisíc mužů. Chtěl ji proto za každou cenu deportovat zpět.

Americké úřady se ale touto kauzou začaly zabývat až po vyhlášení války Německu. Von Hohenlohe byla nejprve uvězněna ve Filadelfii, poté ji přemístili do tábora v Texasu. Po druhé světové válce byla omilostněná a v roce 1959 se vrátila do Německa, kde se z ní stala celebrita. Zemřela 13. června 1972 v Ženevě. Bylo jí 80 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Stephanie von Hohenlohe

Twojahistoria.pl: Stephanie von Hohenlohe – żydowska kochanka Hitlera

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články