Stravování v Sovětském svazu: V konzervách byl boršč, březová míza i mořská okurka

Stravování v Sovětském svazu: V konzervách byl boršč, březová míza i mořská okurka
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain, via
Na velrybím mase si mohli Sověti pochutnávat do roku 1987, pak byl lov těchto savců zakázán.Těstoviny s kuřecím a hovězím měly hospodyňkám usnadnit práci. Samozřejmě ale nevypadaly tak dobře, jako ty na fotografii.
I tohle obrovské monstrum, kraba kamčatského, nacpali Rusové do konzervy. Pravdou ale je, že stál jen zlomek dnešní ceny.
Z krunýřovek se vyráběla údajně chutná pomázanka. Byla vhodná zejména na chlebíčky.
+ 4 fotky+ 5 fotek

V Sovětském svazu dokázali soudruzi vyrobit prakticky cokoli. Třeba i konzervovanou vodu a jídlo s velmi neobvyklými příchutěmi. Věděli jste, že mezi nejoblíbenější pokrmy patřila pohanka na všechny možné způsoby?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 05. 2022 14:00

Dle ikonické publikace Kniha o chutném a zdravém jídle se v roce 1937 vyrábělo v SSSR až sedm set druhů konzerv. Jedna z nich byla určena speciálně pro námořníky. A co v ní bylo? Obyčejná voda. Ta byla určena pouze pro stav nouze, zejména při ztroskotání lodi.

Ruský hit - pohanka v konzervě

Popularita pohankové kaše nemá v Rusku obdoby. Konzumuje se v nejrůznějších podobách. Na přípravu není nikterak náročná a na sovětských pultech jsme ji mohli najít velmi často. Ve většině případů byla kombinována s hovězím a vepřovým masem. Výrobek cílil hlavně na táborníky, kteří tímto jídlem dokázali rychle zahnat hlad.

Konzervu stačilo ponořit na deset minut do vroucí vody. Při výrobě byly použity pouze přírodní suroviny. Zakonzervované jídlo vydrželo klidně i dva roky. Tyto výrobky jsou v Rusku populární dodnes.

Blahodárná březová míza

Sbírání březové mízy bylo oblíbenou kratochvílí mnoha sovětských občanů. Komu se nechtělo jít do lesa, mohl si ji koupit v konzervě, nebo nechat načepovat, třeba jako sodu v samoobslužných jídelnách. A v čem je vlastně tak unikátní?

Především dokáže pročistit organismus. Kromě vitamínu C v ní najdeme i řadu minerálů. Xylitol v míze má až o čtyřicet procent méně kalorií než cukr. Kromě celkové očisty můžeme tento “nápoj bohů” použít také na mytí vlasů. Anebo si z něj připravit chutný sirup.

Na další ruské pochoutky se můžete podívat do galerie...

Zdroj informací: 

Rbth.com: Most curious Soviet-made canned food

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články