Svatební noci monarchů: Ošklivého Karla II. Španělského se žena štítila, Ludvíka XV. poučil kardinál

Svatební noci monarchů: Ošklivého Karla II. Španělského se žena štítila, Ludvíka XV. poučil kardinál
Zdroj: Wikimedia Commons/John Closterman, CC BY-SA 4.0/Maurice Quentin de La Tour, Public domain/koláž Lifee

Panovníci to neměli ve vztazích nikdy lehké. Často museli před svými vlastními city upřednostnit spojenectví, které bylo výhodné pro jejich zemi. A podle toho také vypadala svatební noc novomanželů. Pojďme se podívat do ložnice Ludvíka XV. a Karla II. Španělského.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 05. 2022 11:00

Svatební noc si neužil ani Ludvík XIV. V rámci zachování míru mezi Francií a Španělskem se musel oženit s Marií Terezií Habsburskou. Ta se bez cavyků ihned svlékla a čekala na jeho příchod. Nakonec si tedy porozuměli. Královna byla velmi submisivní, Ludvík se tak i nadále mohl věnovat svým palácovým “záležitostem”.

Kráska Marie a zvíře Karel II. Španělský

Princezna Marie Louisa Orleánská byl proslulá svou krásou. Když zjistila, že se má stát chotí španělského krále Karla II., omdlela. Byl totiž plodem mnohaletého krvesmilstva mezi Habsburky, mentálně zaostalý a se zdeformovaným rtem, jenž mu znemožňoval zřetelně artikulovat. O neustálém slintání už ani nemluvě.

On sám se do své nastávající ženy ihned zamiloval. Zda ale k něčemu došlo, to zůstává tajemstvím, neboť Marie byla obviněna z neplodnosti a posedlosti ďáblem. Karlovi doporučovali jeho rádci, aby královně třel o genitálie relikvie, prý to pomůže. Nepomohlo. Po čase se do něj zamilovala i Marie, ale po svém. Snad si rozuměli alespoň povahově. Marie Louisa Orleánská zemřela v roce 1689. Traduje se, že byla otrávena.

Desetiletá manželka

Francouzský voják a diplomat Étienne François, duc de Choiseul nebyl příliš bohatý. Aby si finančně trošku přilepšil, navázal poměr s vévodkyní de Gontaut. Jejich románek však dlouho nevydržel. Vévodkyně byla ale natolik zamilovaná, že na smrtelné posteli poprosila svou desetiletou sestru Louise Honorine, aby se za jejího milence provdala a zajistila mu dostatek materiální podpory.

Souhlasila, jenže to ještě nevěděla, co ji čeká. Étienne byl tak dychtivý, že nečekal, až mladá dívka pohlavně dospěje. Znásilnil ji, čímž znemožnil, aby mohla mít v budoucnu děti. Kupodivu mu to Louise nezazlívala. Vydržela s ním až do jeho smrti.

Bouřlivá svatební noc Ludvíka XV.

Francouzský král Ludvík XV. měl, na rozdíl od jiných panovníků, skutečně romantickou svatební noc. Jeho vyvolenou se stala polská princezna Marie Leszczyńská. Před samotným aktem ještě nechal kardinál de Fleury rozvěsit v královské ložnici obrazy s různými sexuálními polohami, aby měl Ludvík z čeho čerpat. A že to byla vskutku divoká noc. Marii prý potěšil celkem sedmkrát.

Ludvík XVI. a Marie Antoinetta

Francouzský král byl naopak v sexu umírněný. Prý měl fimózu, čili zúženou předkožku. Existuje však teorie, že Ludvík XVI. trpěl vůči své manželce Marii Antoinettě předsudky, neboť mu vadil její rakouský původ. V druhé polovině července 1773 bylo ale manželství konečně završeno se vším všudy. Jak později poznamenal Josef II., nebyl na vině zdravotní problém, ale Ludvíkova lenost.

Zdroje informací:

Ciekawostkihistoryczne.pl: Noce poślubne francuskich władców

Wikipedia.org: Ludvík XIV., Karel II. ŠpanělskýÉtienne François, duc de Choiseul, Ludvík XV., Ludvík XVI.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články