Den svatého Patrika: Ve skutečnosti nebyl Ir, dnes se díky němu zelená Japonsko i vesmír

Den svatého Patrika: Ve skutečnosti nebyl Ir, dnes se díky němu zelená Japonsko i vesmír
Zdroj: Wikimedia Commons/Andreas F. Borchert, CC BY-SA 4.0
Den svatého Patrika znamená také hodně zelené, takhle se zbarví řeka Chicago ve stejnojmenném městě.V Dublinu se zase zeleně rozsvítí pošta.V irském Downpatricku se na Den svatého Patrika koná procesí. Lidé věří, že právě zde je svatý Patrik pohřben.Svatý Patrik není populární jen na Zemi, ale také na Mezinárodní vesmírné stanici.+ 7 fotek+ 8 fotek

Je 17. březen čili Den svatého Patrika, takže dnes bychom v Irsku asi nenašli jediného smutného člověka. Patrik je totiž uctíván všeobecným veselím. Kým ale byl tento patron za svého života? A jaké tradice se vážou k zelenou barvou překypující oslavě jeho památky?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 03. 2022 09:30

Svatý Patrik patří mezi nejznámější postavy křesťanství. Přestože se díky svátku stal také nedílnou součástí veřejného života, jeho osud je stále obestřen rouškou tajemna. Spousta legend o svatém Patrikovi je totiž falešných.

Svatý Patrik nebyl Ir

Svatý Patrik se ve skutečnosti narodil v Británii do zámožné rodiny, a to na konci 4. století. Předpokládá se, že zemřel 17. března okolo roku 460 našeho letopočtu. Přestože byl jeho otec jáhen, nic nenasvědčuje tomu, že by Patrick pocházel z křesťansky založené rodiny. Jáhnem se stal zejména kvůli výhodným daním.

Ve věku 16 let byl budoucí patron zajat skupinou nájezdníků, kteří ho převezli do Irska. Tam začal pracovat jako pastýř. Vystrašený a osamělý se dal na studium křesťanství, jenž mu bylo tou dobou jedinou útěchou.

Vize a zázraky svatého Patrika

Po více než šesti letech se Patrik rozhodl vymanit z područí únosců a uprchl. Prý k němu ve snu promluvil Bůh a řekl mu, že nastal čas opustit Irsko. Jakmile se ocitl zpět v Británii, měl zažít další zjevení. Bůh mu řekl, že se má vrátit zpět, tentokrát však jako misionář. A tak i učinil. Ovšem až po 15 letech pilného studia a vysvěcení na kněze.

Zajímavé je, že Iry se nesnažil ke křesťanství obracet násilím či pod pohrůžkou věčného zatracení. Právě naopak. Pohanské rituály se pokusil začlenit do svého kázání, takže například k oslavě Velikonoc používal ohně, neboť právě tímto živlem byli Irové zvyklí uctívat bohy. Za svou službu nebyl nikdy formálně kanonizován. V té době totiž v církvi takový proces ani neexistoval. Za svatého ho označili lidé, kteří si jeho práce vážili a obdivovali ji.

První oslavy dne svatého Patrika

Římskokatolický svátek Den svatého Patrika se v Irsku slaví zhruba od 9. století našeho letopočtu. Úplně první průvod se však uspořádal v roce 1601 ve španělské kolonii, která ležela na území dnešního floridského St. Augustinu. O více než sto let později zase v ulicích New Yorku pochodovali irští vojáci tesknící po domově.

V roce 1848 se rozhodlo několik newyorských organizací své průvody sjednotit. V současnosti jde o jednu z nejstarších a největších přehlídek ve Spojených státech, kterou ročně navštíví až tři miliony lidí.

A odkud se vzal “typický” obraz opilého Ira? Mohli za to novináři. Ti v karikaturách vylíčili přistěhovalce, jenž do Ameriky vyhnal hladomor, jako násilnické, a hlavně podřadné jedince. Mohl za to strach z neznáma. Irové totiž s sebou nepřinesli jen specifický přízvuk, ale také vlastní náboženské zvyky, které nemusely být každému po chuti.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Svatý Patrik, Den svatého Patrika 

History.com: History of St. Patrick’s Day 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články