Syndrom fantomového oka: Vidí lidé skrze prázdný důlek duchy, nebo jde o halucinace?

Syndrom fantomového oka: Vidí lidé skrze prázdný důlek duchy, nebo jde o halucinace?
Zdroj: Unsplash

Přišli o oko, přesto je stále bolí. Někdy mají dokonce pocit, že vidí jednoduché tvary, nebo celé postavy. Říká se, že lidé, kteří trpí syndromem fantomového oka, mohou vidět i duchy. Je na tom něco pravdy, nebo jde o pouhé halucinace?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 12. 2021 11:00

Fantomová bolest se vyznačuje pocitem, že amputovaná či chybějící část lidského těla (končetina, oko, zub...) je stále na svém místě. Lidé trpící tímto syndromem popisují, že cítí brnění a mají nutkavý pocit chybějící končetinou něco uchopit. Intenzita bolesti záleží na úrovni stresu, úzkosti a aktuálním počasí. Ve většině případů je tento stav dočasný.

Fantomové oko

V roce 2015 vyšla v časopise Ophthalmonology odborná studie na toto téma. Zúčastnily se jí dvě stovky pacientů, kteří kvůli rakovině přišli o jedno oko. Všichni dotazovaní byli po operaci, která však nesměla být starší než čtyři a půl roku. Až šedesát procent osob uvedlo, že trpí syndromem fantomového oka. V prázdném očním důlku pociťovali bolest a měli dojem, že mohou skrz něj vidět. Častokrát šlo o jednoduché vzory a barvy. V několika případech ale začali vnímat složitější obrazy jako vzory různých tapet, ohňostroje anebo tváře osob. A právě obličeje lidí jsou na celém jevu to nejzvláštnější. Nemohlo jít o setkání s duchy?

Přízraky a postavy

Někteří z účastníků studie vypověděli, že vidí různé postavy a přízraky. Když se k nim však natočí zdravým okem, zmizí. Znamená to, že je mohou vidět pouze prázdným důlkem. Umožňuje jim fantomův syndrom komunikaci se záhrobím? Anebo jde ve skutečnosti o pouhé halucinace?

Léčba fantomových bolestí

Pro osoby trpící fantomovými bolestmi existuje poměrně neobvyklá, ale jednoduchá léčba. Do krabice se vloží diagonální zrcadlo. Pacient poté vsune do otvoru svou zbývající končetinu. Buď se jen zadívá do zrcadla, jeho odraz totiž způsobí, že to bude vypadat, jako by měl chybějící nohu nebo ruku stále na svém místě, nebo s ní začne různě kroutit, aby se přesvědčil, že je vše “v pořádku”. Bolest pak často zmizí. Mozek si totiž potřebuje vizuálně ověřit, že člověk o končetinu “ve skutečnosti” nepřišel. Uklidní se a vzdá se fantomových vjemů.

Lidé s fantomovým okem to ale mají těžší. Lékaři jim předepisují léky proti depresi a úzkosti. Důležité je také pravidelné cvičení, které by jim umožnilo alespoň na nějakou dobu přestat myslet na chybějící oko. Pro nejtěžší případy existuje zařízení, jenž do prázdné bulvy vysílá elektrický proud. Opět jde o to, aby se člověk odpoutal od nežádoucích myšlenek. Výsledky této léčby ale nedosahují takových kvalit jako ty s krabicí a zrcadlem.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Fantomová končetina 

Dennikn.sk: Ľudia bez očí majú fantómové vidiny, myslia si, že vidia duchov 

Anomalien.com: Phantom Eye Syndrom: When People Without Eyes Can Still See 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články