Harry Houdini: Tajemná smrt slavného iluzionisty má čtyři verze, která je ta pravá?

Harry Houdini: Tajemná smrt slavného iluzionisty má čtyři verze, která je ta pravá?
Zdroj: Wikimedia Commons/Thurston, John H. (John Henry), Public domain
Iluzionista Harry Houdini byl nejen skvělým bavičem, ale i velmi inteligentním mužem. Jaké jsou jeho nejlepší citáty? Třeba ten o divácích: „Nikdy neříkejte publiku, jak jste dobří. Nechte lidi, ať si to zjistí sami.“
„Nesnažte se oblbovat malé děti. Nic neočekávají, ale zároveň vše vidí.“„Můj profesní život byl plný deziluzí. A to, co většina mužů shledávala jako neobyčejné, bylo pro mne zcela normální.“
„Hodně jsem si vydělal ve Francii a v Rusku. Tam nad mým uměním žasli nejvíce.“
+ 2 fotky+ 3 fotky

Harry Houdini je nejslavnější iluzionista všech dob. Do jeho repertoáru patřil únik z těžkých okovů i zmizení slona. Neuvěřitelné kouzelnické triky mu přinesly mezinárodní slávu. A stejně “populární” byla i jeho smrt. Spousta lidí tehdy dumala nad tím, co stálo za Houdiniho skonem. Pomstychtiví spiritisté, nebo temné síly?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 03. 2022 14:00

Erik Weisz (později psáno jako Ehrich Weiss) emigroval se svými rodiči do Spojených států ve čtyřech letech. Pracovat začal ve velmi raném věku, neboť bylo nutné přispívat do rodinného rozpočtu. Triky se zámky se zřejmě naučil v době, kdy byl zámečnickým pomocníkem. Ve volném čase zase bavil své kamarády karetními čísly. V pozdějších letech se rozhodl kouzelnictví věnovat naplno. A tak si změnil jméno na Harry Houdini.

Harry Houdini - podvodník, nebo zkušený iluzionista?

Vždy věděl, jak zapůsobit na publikum. O jeho kouscích se lidé bavili ještě několik dní po vystoupení. Kromě úniků z pout se také nechával zavřít do cely na policejních stanicích. Po chvíli se z nich však dokázal vysvobodit. To se nelíbilo policistům i soudcům. Ti si nejdříve třeli nevěřícně oči, a poté začali Houdiniho obviňovat z podvodu.

On si to ale nenechal líbit a požádal, aby mu přivezli zamčený trezor, který se mu samozřejmě podařilo otevřít. To vzalo kritikům vítr z plachet. Lidé zůstali v němém úžasu i tehdy, když nechal v Londýně zmizet obrovského slona, a to před zraky stovek lidí. Po vystoupení se jej fanoušci ptali, kde ho schoval. Houdini však jen přilil olej do ohně prohlášením, že zvíře bylo po celou dobu na stejném místě...

Nervy drásající show Harryho Houdiniho

Iluzionista moc dobře věděl, že aby se zavděčil Američanům, bude muset předvést extrémnější show. Nejprve se nechal zavřít do truhly, na jejímž víku stál jeho asistent. Když spadla opona, stál na truhle on sám. O něco později přišla na řadu nádoba na mléko naplněná vodou. I z té se kouzelník dokázal dostat bez úhony.

Největší senzaci ale vyvolala “čínská vodní mučírna”. Harry Houdini visel spoutaný hlavou dolů v nádrži naplněné vodou. Po obou stranách stáli dva muži se sekerami v rukou, aby mohli v případě nouze sklo rozbít. Harry se vždy začal teatrálně svíjet, aby diváky přesvědčil o tom, že mu dochází kyslík. Ne každý toto představení vydržel. Slabší povahy omdlely, jiní to zase nevydrželi a odešli. Kdo si ale počkal, zažil grandiózní finále. Harry Houdini opět dokázal uniknout.

Harry Houdini a šarlatáni

Vydělané peníze mu umožnily koupit si vše, po čem kdy toužil. Kromě literatury skupoval i věci spojené se sériovými vrahy. Doma také měl první elektrické křeslo. Založil rovněž filmovou společnost a vyprodukoval dva snímky, ke kterým napsal scénář a zhostil se hlavní role. V roce 1919 si otevřel i vlastní kouzelnickou agenturu, která funguje dodnes.

V té době se navíc pustil do boje s podvodnými spiritisty. Zoufale se totiž snažil spojit se svou mrtvou matkou. Nepoctivce odhaloval za přítomnosti tisku a policie. To se ale nelíbilo jeho věrnému příteli Arthurovi Doyleovi, jenž byl velkým příznivcem nadpřirozena a nevěřil, že by se v této oblasti našli i nečestní lidé. Oba se kvůli tomu rozhádali. Autor Sherlocka Holmese si totiž myslel, že Houdini se pouze zbavuje konkurence.

Smrt Harryho Houdiniho

Zpráva o umělcově skonu byla pro všechny šokem. Jedna teorie říká, že 52letého iluzionistu navštívil po vystoupení v detroitském divadle student Gordon Whitehead. A zeptal se ho, zda je pravda, že snese jakýkoli počet úderů. Když Houdini souhlasně pokýval hlavou, měl ho Whitehead začít mlátit holí. Příčinou smrti tak prý bylo prasklé slepé střevo. Houdiniho životopisci zase tvrdí, že jej otrávili ostatní spiritisté, či že snad upsal duši ďáblu. Oficiální zprávy však hovoří, že ve skutečnosti 31. října 1926 podlehl zánětu pobřišnice. Jaká je tedy pravda o skonu Harryho Houdiniho?

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Harry Houdini 

Twojahistoria.pl: Harry Houdini – tajemnicza śmierć słynnego iluzjonisty 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články