Tajemná Svatojánská noc: Čas na milostné rituály i promlouvání s dušemi zemřelých

Svatojánská noc: Otevírá se brána mezi světem živých a mrtvých, země vydá své zapomenuté poklady
Zdroj: Wikimedia Commons/Nikolai Astrup, Public domain

Ve čtvrtek nás čeká Svatojánská noc, která je snad nejmagičtější nocí v roce. Je důležitá pro mystiky a mágy, neboť tehdy bývá účinek rituálů nejsilnější. A nezapomeňme taky, že je to doba námluv světlušek, kterým k vyzařování světla pomáhá látka s tajemným názvem - luciferáza.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 06. 2022 11:00

Svatojánská noc se slaví v předvečer svátku Jana Křtitele. Navazuje na letní slunovrat. V minulosti v ní hrála důležitou roli nahota, oheň, voda a zeleň. Typickým rysem jsou svatojánské ohně, které představují Slunce na vrcholu jeho sil.

Milostná magie Svatojánské noci

Pokud se rozhodnete přivolat k sobě lásku, nebo oživit upadající vztah, je Svatojánská noc pro provedení rituálů jako stvořená. V dřívějších dobách měla tato oslava silný sexuální podtext. Mladé dívky si kladly pod polštář byliny, aby ve snu zahlédly tvář svého vyvoleného.

Kdo ale hledá trošku větší vzrušení, měl by vědět, že během Svatojánské noci lze komunikovat i s dušemi zemřelých. Otevírá se totiž brána mezi světem živých a mrtvých. Země zase ze sebe vydává dlouho pohřbená tajemství. Na své si přijdou i věční hledači pokladů.

O Svatojánské noci si dejte pozor na bludičky

Dle českých pověstí se o Svatojánské noci zjevují v lesích bludičky a lesní panny. Kdo má srdce na pravém místě, může být v klidu. Tato stvoření mu pouze předvedou svůj tanec. Kdo však rád škodí a je závistivý, může počítat s velmi nepříjemnými následky. Jak praví staré rčení, každý bude po zásluze potrestán.

Svatojánské námluvy světlušek

Když spatříte světlušku, je to doopravdy nezapomenutelný zážitek. Blikající světélko hledajícího samečka působí v parném letním večeru obzvláště uklidňujícím dojmem. Pokud vidíme světélka probleskovat v trávě, značí to, že se tam nachází samičky. Umožňuje jim to luciferáza, což jsou enzymy vytvářející bioluminiscenci. Páření obvykle pokračuje až do srpna. A že jde o velmi pilná stvoření, dokládá doba jejich aktivity. Svítí od setmění až do jedné hodiny ranní, někdy i déle.

V Česku lze spatřit tři druhy světlušek. Světlušku menší (ta je nejrozšířenější), světlušku větší (žije hlavně ve vyhřátých nížinách). Třetím a spíše vzácným druhem je světluška krátkokřídlá. Larvy světlušek jsou dravé a žijí poměrně dlouho. Ocení je hlavně majitelé zahrádek, neboť se živí slimáky. Vědci také zjistili, že u tohoto hmyzu nedochází k mezidruhovému páření. Poznají se dle odlišného barevného spektra.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Svatojánská noc

Ireceptář.cz: Světlušky, aneb čas svatojánských broučků

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články