Tajemná vynálezkyně Alice Parker: Změnila svět, ale sama upadla v zapomnění

Tajemná vynálezkyně Alice Parker: Změnila svět, ale sama upadla v zapomnění
Zdroj: Freepik

Alici Parker by měli být vděční všichni lidé, kterým nic neříká kácení dříví a topení v krbu. Její vynález ústředního topení uchránil mnohé příbytky od nečekaných návštěvníků - polena jsou často plná pavouků a dalšího hmyzu. A ušetřil spoustu energie. Zatímco topení je dnes zcela obyčejná a známá věc, Alice Parker byla jednou velkou záhadou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 11. 2021 14:00

Teplo patří mezi základní lidské potřeby. Archeologové zjistili, že již před 100 000 lety stavěli lidé domy s otvory ve střeše, neboť uvnitř neustále udržovali oheň. Postupem času se ale začaly hledat efektivnější metody vytápění, jejíchž cíl byl jasný: poskytnout teplo co nejvíce lidem najednou.

Historie ústředního topení

Okolo roku 3 000 před naším letopočtem vymysleli osadníci v dnešním Rumunsku ohniště, které bylo schopné vyhřívat několik domů najednou. O půl století později se ve starověkém Římě instalovaly pod zem trubky, v nichž cirkuloval ohřátý vzduch. S pádem této říše však pokusy o další inovace v oblasti topení na nějaký čas ustaly.

Až v roce 1624 jistý Louis Savot dospěl k dalšímu zásadnímu objevu, jenž nám dnes připadá zcela normální - aby z krbu sálal teplý vzduch lépe, vyvýšil se rošt. V 18. století přišel Benjamin Franklin s kovovým krbem, který měl umístěné průduchy v zadní části. Bylo to mnohem efektivnější než klasický otevřený cihlový krb. Spálilo se méně dřeva a místnosti již nezamořoval kouř. V devatenáctém století se díky nýtované peci Davea Lennoxe vyměnilo dřevo za uhlí. Objevily se také první radiátory z levného železa, které bylo možné vytápět právě kotly na tuhá paliva. Pořád to ale ještě nebylo ono.

Neocenitelný nápad Alice Parker

Málokdo ví, že za patentem ústředního topení se ukrývá Afroameričanka Alice Parker. Narodila se v roce 1885 v New Jersey. V pětadvaceti letech promovala na Howardově univerzitě. Další informace o jejím životě jsou už ale velmi kusé. Dokonce se dodnes často, třeba i v muzeích, používá místo její fotky podobizna neznámé bělošské ženy. Není tedy jasné, jestli i na patrně jediném "skutečném" vyobrazení je ona sama.

Díky záznamům ze sčítání lidu víme, že Alice nějaký čas pracovala jako kuchařka v domě, kde její manžel zastával post komorníka. A možná právě tehdy začala přemýšlet o svém vynálezu. Třeba jí byla zima, anebo ji majitelé domu, vzhledem k jejím akademickým znalostem, požádali, aby něco vymyslela. Ať už to bylo jakkoli, Alice Parker pochopila, že krb k vytopení celého domu nestačí. A tak navrhla kotel poháněný plynem, jenž rovnoměrně distribuoval teplo do celého obydlí. Studený vzduch byl vtažen do výměníku tepla a ohřátý poslán do potrubí. Navíc bylo díky kanálům možné regulovat, kam teplo zrovna jde.

Patent Alice Parker

Alice požádala o patentování svého nápadu v roce 1919. Její žádosti bylo vyhověno a návrh ústředního topení obdržel označení US132590A. Díky jeho rozšíření se následně výrazně snížil počet požárů, které vznikaly spalováním dřeva a uhlí.

Další život Alice je však opět zahalen tajemstvím. Některé zdroje tvrdí, že o rok později zemřela, a to, paradoxně, na tepelný šok. Je vlastně celkem smutné, že se o jejím životě ví tak málo. Žena, která dala světu ústřední topení, upadla v zapomnění...

Zdroje informací: 

Historyofyesterday.com: A Debt Of Gratitude For A Forgotten Woman, Alice Parker

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články