Ďábel na Sicílii: Tajemné požáry zaměstnaly i exorcisty. V prokleté ulici dodnes nikdo nechce bydlet

Ďábel na Sicílii: Tajemné požáry zaměstnaly i exorcisty. V prokleté ulici dodnes nikdo nechce bydlet
Zdroj: Wikimedia Commons/Giovanni.prinzi , CC BY-SA 4.0

V roce 2003 se v sicilské vesničce Canneto di Caronia začaly dít vskutku zvláštní věci. Zničehonic tam vzplály různé předměty. Nejprve nastoupili vyšetřovatelé a odborníci na žhářství, poté je vystřídali exorcisté. Nikdo z nich si však s těmito jevy nedokázal poradit.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 11. 2021 14:00

Řada záhadných vzplanutí obrátila k malé a ospalé vesnici Canneto di Caronia zraky mnoha turistů. A po čase to vyústilo v celosvětovou pozornost. Někdo byl přesvědčený o tom, že za vše mohly temné síly. Jiný v tom viděl UFO. Pravda byla ale ještě mnohem podivnější.

Nevysvětlitelné požáry a zkraty

První zmínka o záhadných jevech ve vesničce Canneto di Caronia je datována do 23. prosince 2003. List The New York Times tehdy napsal, že devět domů zasáhly nevysvětlitelné elektrické zkraty a požáry. O střechu nad hlavou přišlo až 17 rodin. Vše začalo výbuchem televize Antonia “Nina” Pezzina, který musel během Vánoc oželet všechny pohádky.

Horor ve vesnici

Následovaly události, které připomínaly spíše hororový film. Odpojené klimatizace začaly zničehonic hořet. Skříně s pojistkami podél ulice Via Mare se zase zcela roztavily. Podivně se chovaly i zámky ve dveřích. Za hrozivého rachotu se zdálo, že každou chvílí vystřelí na vyděšené obyvatele domů.

Pak došlo 9. února 2004 k obrovskému požáru, který připravil o střechu nad hlavou celkem 39 lidí. Následovala hromadná evakuace a lidé se do vesničky vrátili až koncem června. Nikdo si totiž s podivnými potížemi nevěděl rady. Šlo o spontánní a lokalizované případy vzplanutí. Jejich příčinou si byl jistý pouze Pezzino. „Kdo věří v dobro, věří i ve zlo. Jsem katolík a myslím si, že za to může Ďábel,” nechal se slyšet.

Zachraň se, kdo můžeš

Starosta vesnice Pedro Pinnato nechal vyděšené spoluobčany přestěhovat do hotelu v Palermu, které se rozhodlo všechny výdaje uhradit z vlastních zdrojů. Někomu se to líbilo. Kupříkladu jedna žena si pochvalovala, že se cítila jako dáma, neboť ještě nikdy nebydlela ve městě. Jiným to zase tak legrační nepřipadalo. „Pode mnou bydlel policista s malými dětmi, velmi krásnými dvojčaty. Kdybych se pohnul, probudil bych je. Nebyl jsem zvyklý na pravidla života v městě,” remcal Pezzino.

Jakmile byli všichni lidé evakuováni, nařídil starosta 11. února 2004 vyšetření celé události. Měsíc poté začalo docházet k dalším požárům. Úřady byly nakonec donuceny vypnout v celé vesnici elektřinu. Oficiální závěr šetření zněl: “abnormální zvýšení elektrického pole”. Co jej však způsobilo, nikdo nevěděl. Byla za tím geomagnetická abnormalita nebo atmosférická anomálie?

Šokující odhalení

Gabriele Amorth, čestný prezident Mezinárodní asociace exorcistů, radil, aby zasaženým domům požehnali kněží. Prý do nich pustili temné síly sami lidé. Pezzino však měl, jak jinak, svůj vlastní názor. Pomoct by měla jedině zvířecí oběť, která utiší hněv bohů. Zajímavý názor člověka, který se považoval za oddaného katolíka...

Čtyři roky po prvním výbuchu televize požáry zcela ustaly. Státní zástupce označil incidenty za oficiálně nevysvětlené. Jenomže v roce 2014 se celá situace znovu opakovala. Policisté se proto rozhodli umístit po celé vesnici kamery, v naději, že dopadnou viníka. A skutečně. O rok později byl zatčen šestadvacetiletý Giuseppe Pezzino, syn Antonia “Nina” Pezzina. Požáry prý zakládal i s otcem kvůli vládní pomoci.

Původní požáry ale nikdy nebyly vyřešené. Vesnice Canneto di Caronia je dnes pravým městem duchů. Žije v ní asi jen sto padesát obyvatel a můžete se spolehnout, že ani jednoho z nich nenajdete na prokleté Via Mare. Viník původních událostí tak zůstává neodhalen. A starousedlíci si mezi sebou dodnes šuškají, že za to mohlo něco nadpřirozeného. Anebo malí zelení mužíčci...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Canneto di Caronia fires

Allthatsinteresting.com: Inside The Mysterious Canneto di Caronia Fires That Villagers Blamed On The Devil

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články