Tajemství Buddhových zubů: Mniši střeží dva, léčivé schopnosti má prý jen ten falešný

Tajemství Buddhových zubů: Mniši střeží dva, léčivé schopnosti má prý jen ten falešný
Zdroj: Wikimedia Commons/Dan Lundberg, CC BY-SA 2.0

Svaté relikvie nejsou pouze doménou křesťanů, našli bychom je také u buddhistů. Třeba v městě Kandy na Srí Lance se nachází Chrám Buddhova zubu. Mniši jej střeží jako oko v hlavě. Má mít obrovskou magickou moc a je nezničitelný.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 10. 2021 15:00

Buddha byl po své smrti v roce 543 před naším letopočtem zpopelněn na hranici ze santalového dřeva. Vše shořelo na prach, až na levý špičák, který z doutnající hranice zvedla jeho oblíbená studentka Khema. Od té doby se začaly dít neobvyklé věci.

Putování Buddhova zubu

Ve čtvrtém století měl být zub propašován na Srí Lanku, během války v roce 1283 se však vrátil zpět na Indický subkontinent. Později se ale dostal na původní místo určení, neboť právě Srí Lanku označil Buddha za bezpečné místo pro jeho následovníky, tedy alespoň po dobu 5000 let. Aby však nejvzácnější relikvie zůstala v bezpečí, vystavěl se Chrám Buddhova zubu.

Během jeho putování si na slavný levý špičák brousil zuby nejeden vladař. Kam se totiž relikvie hne, tam prý lidé zčistajasna konvertují k buddhismu. Údajně se tak děje kvůli tomu, že z posvátného předmětu vyzařuje mír a láska. Tvrdohlavý byl jen jistý Pándu, který usiloval o to, aby byl zub co nejdříve zničen. Jakmile ale zjistil, že předmět odolá i ohni, měl se sám stát buddhistou...

Přísně střežená relikvie

Dnes je Buddhův zub uschován ve velmi přísně střežené místnosti chrámu, do níž je možné vstoupit jen několikrát za den, a to během modliteb. Přesto zub přiláká ročně miliony buddhistů, kteří městu Kandy zajistí poměrně velké příjmy z turismu. Nejblíže se k předmětu dostanete na vzdálenost tří metrů, a i tak uvidíte jen zlatou schránku, v níž je zub ukryt.

Nikomu to však nevadí. Věřící tvrdí, že je celý chrám prosycen pozitivní energií, která z relikvie vyvěrá. Zajímavé je, že v roce 1998 měla na budovu zaútočit militantní separatistická organizace Tamilští tygři. Zatímco chrám poškodil výbuch bomby, zub zůstal netknutý. Náhoda?

Který Buddhův zub je ten pravý?

Jak je možné, že i v kalifornském městě Rosemead mají v chrámu “autentický” Buddhův zub? Existuje jich snad víc? Mnich Thomas Meier alias Xian Jie tvrdí, že v jejich chrámu Lu Mountain Temple je zub starý 2 500 let. Údajně neustále roste a je už čtyřikrát větší, než kterýkoli jiný lidský špičák.

Navíc má prý léčivou moc. Meiera dlouhou dobu trápila bolest nohy, když ale do chrámu přivezli relikvii, uzdravil se. Sám však připouští, že může jít o padělek. Jedním dechem také dodává, že nejdůležitější je víra a příběh, který se k předmětu váže. Právě tyto dva aspekty mají moc dělat zázraky...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Buddha tooth relic temple 

Nbclosangeles.com: No April Fools’ - followers claim rare Buddha’s tooth with healing powers continues to grow

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články