Tajemství prérijního šílenství: Zabíjelo americké osadníky nesnesitelné ticho, nebo něco horšího?

Tajemství prérijního šílenství: Mohlo za tuto zvláštní nemoc nesnesitelné ticho Velkých planin?
Zdroj: Wikimedia Commons/Christian Collins, CC BY-SA 2.0
Devatenácté století se v Americe neslo ve znamení hromadného přesouvání do Velkých planin.Jenomže počáteční nadšení vystřídala tvrdá srážka s realitou.Kvůli velmi řídkému osídlením se vytratily veškeré společenské kontakty osadníků.Spojení s okolním světem nepřálo ani počasí...+ 6 fotek+ 7 fotek

Když se v 19. století začali američtí osadníci houfně přesouvat na západ do Velkých planin, určitě netušili, že je tam čeká deprese, násilí a prérijní šílenství. Co způsobovalo tyto stavy?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 07. 2022 11:00

Za psychické problémy osadníků zřejmě mohla izolace a bezútěšné životní podmínky. Bylo tady ale ještě něco - zvuky prérie. Novinář Eugene Smalley napsal, že v zimě na této rozlehlé krajině ulpívá ticho smrti. Stačilo to k tomu, aby se lidé zbláznili?

Šílenství na Velkých planinách

Američtí osadníci se rozhodli přestěhovat na Velké planiny, což nebyl zrovna dobrý nápad. Jak již samotný název napovídá, bylo to obrovské neosídlené území, v němž hrozila izolace a těžký život. A mohl za to federální zákon Homestead Act. Ten přidělil každé rodině území o rozloze 160 akrů, farmy kvůli tomu byly od sebe vzdálené nejméně kilometr.

Dalším faktorem spouštějícím stavy šílenství byla nedostatečná a pomalá doprava. Farmáři nemohli vidět své sousedy, tudíž nenavazovali žádné kontakty. A když onemocnělo dítě, ve většině případů zemřelo během zdlouhavé cesty do nemocnice. Shovívavé nebylo ani počasí. Studené zimy, kdy rodiny nemohly kvůli sněhovým vánicím ani vyjít ven, střídalo období krátkého a horkého léta.

Příznaky prérijního šílenství

Jelikož prérijní šílenství neodkazuje na lékařský termín, nelze k němu přiřadit specifické příznaky. Z historických spisů se můžeme dozvědět, že nejblíže mělo k depresi. Ženy často propukaly v pláč, nedbaly na sebe a přestávaly komunikovat s ostatními členy rodiny. Muži svou frustraci ventilovali skrze násilí.

V ojedinělých případech docházelo k celkovému zhroucení. Tady však hrozilo velké nebezpečí sebevraždy. V naprosté většině se k tomuto krajnímu řešení uchylovaly ženy, přičemž provedení bylo exhibicionistické, jinými slovy - všem na očích.

Konec prérijního šílenství

Záznamy o prérijním šílenství končí s příchodem 20. století. Má to prostý důvod. Telefony, železnice a automobily umožnily lidem překonat vynucenou samotu. Kdo chtěl cestovat za přáteli, mohl se k nim dostat velmi rychle. Starší lidé zase využívali možnost popovídat si takříkajíc po drátě. A to byl skutečně poslední hřebíček do rakve prérijního šílenství.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Prairie Madness, Velké planiny

Atlasobscura.com: Is the silence of the Great Plains to blame for ’Prairie Madness?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články