Tajemství svatebních bot Grace Kelly: Až rentgen ukázal, co v nich měla

Tajemství svatebních bot Grace Kelly: Až rentgen ukázal, co v nich měla
Zdroj: Profimedia

Svatba hollywoodské hvězdy Grace Kelly a monackého knížete Rainiera III. se uskutečnila v roce 1956. Trvalo přes půl století, než se ukázalo, že nevěsta měla v botě pro štěstí vloženou minci. Přineslo jí to skutečné štěstí?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 27. 06. 2021 12:00

Grace Kelly se provdala za monackého knížete Rainiera III. v dubnu 1956. Měli nejdřív civilní obřad a na druhý den i církevní. V televizi je tehdy sledovalo 30 milionů lidí. Sňatek poutá pozornost dodnes, a to nejen slavnými jmény. Před několika lety bylo totiž náhodou odhaleno tajemství svatebních bot nádherné nevěsty.

Svatba Grace Kelly a Rainiera III.

Když si 18. dubna 1956 vzala hollywoodská hvězda Grace Kelly monackého knížete Rainiera III., bylo to označováno jako Svatba století nebo první moderní historická událost, která doslova pobláznila média.

Herečka a kníže se potkali o rok dříve, když byla na filmovém festivalu v Cannes propagovat svůj snímek Country Girl. On ji pozval na návštěvu i s několika známými, ona sice dorazila, ale kvůli probíhající stávce prý neměla vyžehlené šaty a upravené vlasy.

Rainier ji provedl svou rezidencí a soukromou zoo knížecí rodiny. Pak se potkali ještě na koktejlovém večírku v Cannes. Kelly v době jejich setkání chodila s francouzským hercem Jeanem-Pierre Aumontem. Rainiera III. později popsala jako okouzlujícího. Pro něj to byla láska na první pohled. Pak si několik měsíců psali a on ji požádal o ruku o Vánocích 1955. Půl roku na to se v Monaku uskutečnila slavná svatba.

Svatební boty Grace Kelly

Boty, které měla Grace Kelly na svatbě v dubnu 1956, jsou dnes k vidění v Muzeu umění ve Filadelfii, kterému je darovala sama Její knížecí Jasnost kněžna monacká. Podle informací muzea je vytvořil na zakázku tehdejší nejlepší americký návrhář obuvi David Evins. Jde o jednoduché a elegantní lodičky se zaoblenou patou i špičkou. Podpatek má 6 centimetrů. Hlavním designovým prvkem je kordonet neboli nit, která vytváří krajkové motivy zvýrazněné v přední části perličkami.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený kei (@k._jphoto)

To vše je viditelné na první pohled. Na ten druhý se ukáže, že na levé botě je vyraženo jméno slavné klientky. A když muzeum nechalo prozkoumat obuv pod rentgenem, zjistilo se, že do pravé boty byl vložený měděný cent. Odborníci se domnívají, že je tam pro štěstí. Princezna se rozhodla zachovat tradici skrývání mincí v botách a požádala výrobce obuvi, aby ji ukryl před očima všech.

A pomohlo to? Na čtvrtstoletí rozhodně. Grace a Rainier byli spolu mimořádně šťastní. První dítě se jim narodilo devět měsíců a čtyři dny po svatbě, dceru Caroline Louise Marguerite později doplnili Albert II. a Stéphanie Marie Elisabeth.

Když Grace Kelly v září 1982 havarovala v prudkých serpentinách nad Monte Carlem, byl to Rainier, kdo nakonec učinil těžké rozhodnutí a požádal o její odpojení od přístrojů. Už nikdy se neoženil...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Wedding of Rainier III, Prince of Monaco, and Grace Kelly

Philamuseum.org: Grace Kelly's Wedding Shoes

Brightside.me: An X-Ray of Grace Kelly’s Wedding Shoes Uncovers a Little-Known Fact About the Princess of Monaco

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články