Tajná historie harémů: Kdo mu ve skutečnosti velel a určoval i to, s kým bude sultán spát?

Tajná historie harémů: Kdo mu ve skutečnosti velel a určoval i to, s kým bude sultán spát?
Zdroj: Wikimedia Commons, Fernardo Cormon, Public Domain
Za dob Osmanské říše žilo v harémech až 2000 žen. Kromě oficiálních manželek zde pobývaly i sultánovy milenky.Výjimkou nebyly ani příbuzné a sestry vladaře.O bezpečí žen se starali eunuchové.+ 2 fotky+ 3 fotky

Když se řekne harém, většina z nás si představí sultána, okolo kterého sedí i několik desítek oddaných manželek. Každá z nich čeká jen na to, až na ni pán ukáže prstem a odebere se s ní do svých komnat. Ve skutečnosti to ale bylo jinak. Vše se řídilo heslem Maminka ví všechno nejlépe.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 08. 2021 11:00

Harém je v arabské tradici část stavení vyhrazená pouze pro pána domu a jeho manželky. Žádný jiný muž do ní nesmí vstoupit. Největší a nejlepší harémy se nacházely v Osmanské říši. Byly velmi ctěné a respektované.

Kdo tvořil osazenstvo harému?

Tehdy v nich mohlo žít až 2000 žen. Kromě oficiálních manželek bychom tam našli také sultánovy milenky, sestry, příbuzné a jeho matku. Výjimkou nebyli ani vladařovi potomci. Synové se však mohli v harému zdržet pouze do svých dvanácti let.

O blaho všech se staraly služky. Bezpečnost zajišťovali eunuchové. Zpravidla šlo o otroky, kteří se dělili na černé a bílé. První skupince byl odstraněn penis i varlata, aby nedocházelo k sexuálnímu styku. Bílí přišli “jen” o varlata. Ti však nesměli být v přímém kontaktu s dívkami. Vše měl na starosti hlavní eunuch Kizlar Agasim.

Život ve zlaté kleci

Kromě sultána mohla do harému vstoupit pouze šlechta, která měla k pánovi nejblíže. Mezi privilegované často patřili také učitelé a lékaři. Ostatně i v současnosti je ženám v harému poskytováno to nejlepší vzdělání. Problémem ale je, že jde stále o jednu velkou zlatou klec.

Na denním pořádku tak byly různé intriky, pomlouvání a hádky. Každá žena se totiž snažila sultánovi zalíbit. Pokud se tak stalo, zažila ve svém monotónním životě alespoň nějaké vzrušení. Zbylé dny se totiž nesly ve znamení ručních prací, hudby, cvičení a společenských her. Vrcholem pak byly procházky a tanec.

V hlavní roli sultánova matka

Bylo by nasnadě říct, že všemu velel sultán, skutečnost ale byla poněkud jiná. Hlavní slovo tu měla jeho matka, které se říkalo valide. Ta svému synovi dokonce vybírala společnice na noční radovánky. Dohlížela také na to, aby se dívky poctivě střídaly. Ráno se pak zapsalo, se kterými ženami měl sultán poměr. Šlo o to, aby v budoucnu eventuálně uznal své potomky.

Sultánova matka se však nestarala jen o synovo potěšení, ale také o politiku. Zastávala totiž i úlohu rádkyně. Na druhé straně to bylo pro vládce výhodné. Za tyto ústupky měl k dispozici prvotřídní mama hotel.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Harem

Allaboutturkey.com: The Ottoman Harem

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články