TOP 3 nejpodivnější zvyky na pohřbech: Striptérky, korálky z mrtvol a bizarní rakve

TOP 3 nejpodivnější zvyky na pohřbech: Striptérky, korálky z mrtvol a bizarní rakve
Zdroj: Wikimedia Commons/Regula Tschumi, CC BY-SA 3.0 de

Nejpodivnější pohřební zvyky světa jsou leckdy mírně šokující. Zatímco u nás se s odchodem milovaného člena rodiny vyrovnáváme pořádáním vzpomínkových bohoslužeb a pohřbů, jinde jde o docela zábavnou záležitost.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 06. 2021 16:30

Na pohřební zvyky má vliv mnoho faktorů. Náboženské přesvědčení, společenské postavení, či kulturní normy. Všude se se ztrátou vyrovnávají po svém, a někdy poměrně překvapivými způsoby. Posuďte sami...

Striptérky na Tchaj-wanu

Pohřby na Tchaj-wanu stojí desítky tisíc dolarů a mohou zahrnovat profesionální plačky i exotické striptérky. Jak se ale stala součástí posledního rozloučení hlasitá hudba a stroboskopická světla? Podle BBC tím chtějí místní přilákat na pohřeb co možná nejvíce lidí, a tím zajistit zesnulému dostatek cti.

U striptérek to ale nekončí. Často jsou k vidění zpěváci, komici a herci. Tyto zvyky se dodržují také v Číně, a to i přes nelibost místních úřadů, které je považují za obscénní a nevkusné. Lidem je to ale jedno. Když umřel politik Tung Hsiang, rodina pozvala na jeho pohřeb až padesát tanečníků.

Upomínkové předměty z nebožtíků

V Jižní Koreji se dlouhodobě potýkají s nedostatkem pohřebních míst. Vláda proto aktivně propaguje a podporuje kremaci. A s úspěchem. Podle Los Angeles Times bylo od roku 2010 zpopelněno téměř 70 % Korejců. To dalo vzniknout poměrně nové tradici.

Společnost Bonhyang se rozhodla z popela zesnulých vyrábět velmi vkusné barevné korálky. Její generální ředitel Bae Jae-yul říká, že je to vhodná alternativa k depresivním urnám. Takzvané korálky smrti se mohou stát pěkným doplňkem, a zároveň důstojnou vzpomínkou na blízkou osobu. A kdyby někdo chtěl, může je klidně pohřbít, zaberou jen málo místa.

Pohřeb v rybě nebo láhvi

Buď pochován v tom, co jsi miloval," zní heslo tesařů z Ghany. Ti ohromují celý svět opravdu pestrými rakvemi. Pivní lahev, ryba, lev, coca-cola... Cokoli měl daný člověk v životě rád je možné vyrobit. Nejznámějším průkopníkem v tomto odvětví je jistý Joseph Ashong aka Paa Joe. Podniká od roku 1974. Cena jedné rakve se pohybuje v přepočtu okolo dvaceti tisíc korun, záleží však na detailech a použitém materiálu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený BellaNaija (@bellanaijaonline)

Pro zahraniční klienty používá Joseph jen to nejlepší, třeba mahagonové dřevo. Taková rakev ale stojí již téměř tři sta tisíc. Za měsíc zvládne až osm těchto mistrovských děl.

Zdroje informací:

Grunge.com: Bizarre funeral customs from around the world

BBC.com: Why do some Chinese funerals involve strippers?

Latimes.com: South Korea firm turns human ashes into beads

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články