Dětská práce ve viktoriánské éře: Holčičky lezly do strojů a kluci do komínů, o život šlo všem

Nejhorší dětské profese: Ve viktoriánské éře je posílali do komínů a sbírat amputované končetiny
Zdroj: Wikimedia Commons/Lewis Hine, Public domain
Stroje v továrně se musí čistit. A kdo to udělá lépe než malé dítě, které vleze všude? Co na tom, že ostré části mašin se hýbou jen těsně nad jejich hlavami...Dalším dětským povoláním byli kastráti, což však s sebou neslo jednu velmi nepříjemnou proceduru. Nejznámějším kastrátem byl Carlo Broschi (viz foto). Posledním pak Alessandro Moreschi, který zemřel v roce 1922.Takzvaní powder monkeys cpali střelný prach do kanonů... uprostřed bitvy.Ani práce v továrně na zápalky nebyla výhrou. Byť už jen kvůli fosforové nekróze čelisti.+ 2 fotky+ 3 fotky

Děti ve viktoriánské éře by patrně daly cokoli za to, aby mohly chodit do školy a mýt doma nádobí. Jen aby se nemusely lopotit v zaměstnáních, která by nedělala ani většina dospělých. Pojďme se podívat na ta nejhorší dětská povolání.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 09. 2022 16:00

Spousta dětí pracovala až šestnáct hodin denně, a to za velmi otřesných podmínek. Tento problém se rozhodla řešit královská komise, která poté určila, že děti do devíti let nesměly pracovat vůbec. Do jedenáctého roku života to mohlo být osm hodin denně, od dvanácti pak pracovaly rovných dvanáct hodin.

Děti v komínech a strojích

Kominíky máme spojené se štěstím, a i v této práci šlo o štěstí - štěstí přežít. Během průmyslové revoluce bylo potřeba vyčistit nejeden komín a jelikož byly poměrně úzké, vměstnali se do nich jen malí chlapci. Častokrát však docházelo k tragédiím. Rozhodně nešlo o bezpečné zaměstnání.

Děti byly navíc účelově podvyživené, aby se do malého prostoru mohly dostat bez větších potíží. Jenomže když jim ujely nohy, zřítily se dolů, což byla jistá smrt. O nic lepší nebylo ani udušení sazemi, či respirační potíže, se kterými se každý takový kominík později potýkal.

Holčičky to tehdy také neměly jednoduché, ty zase musely čistit stroje v továrnách. A čím menší dívky byly, tím lépe vlezly kamkoliv. Často se kolem nich míhaly ostré části mašin, které se kvůli nim rozhodně nevypínaly.

Utrpení takzvaných loblolly boys

Sloužili na lodích, kde nosili jídlo nemocným, čistili toalety a umývali nástroje palubního lékaře. Pak ale přišla ta horší, žaludek zvedající část. Víte, co je horší, než podstoupit na lodi operaci bez anestetik? Být loblolly boy.

Právě takový kluk měl na starosti připoutat pacienty na lůžko, aby sebou neházeli, když chirurg ťal, doslova, do živého. A to ještě nebylo vše. Po hrůzném zážitku bylo potřeba zbavit se amputovaných rukou či nohou, což měl taktéž na starosti loblolly boy. Na tuto pracovní pozici musely “stát“ skutečné fronty...

Na další příšerná dětská povolání se můžete podívat do galerie...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Viktoriánské období

Historydaily.org: The 8 Worst Jobs Kids Used to Do

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články