Jak Unity Mitfordová okouzlila Hitlera: Je nacističtější než nacisté, zjistily o ní tajné služby

Jak Unity Mitfordová okouzlila Hitlera: Je nacističtější než nacisté, zjistily o ní tajné služby
Zdroj: Wikimedia Commons/Unidentified photographer for Bassano Ltd, Public domain

Mladá Unity Mitfordová si usmyslela, že jsou si s Adolfem Hitlerem souzeni. Za vysněným cílem šla tak neoblomně, že se dostala až do okruhu vůdcových nejbližších přátel. Pak přišel neočekávaný zlom...

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 06. 04. 2021 10:00

Kam až může zajít soutěživost mezi sourozenci, navíc když pocházejí z váženého šlechtického rodu, chtějí se prosadit ve společnosti a mají k tomu i příležitost? Své by o tom mohly vyprávět sestry Mitfordovy, a zvlášť jedna z nich – Unity. Ta dokonce sama sebe přesvědčila, že jsou si souzeni se samotným Adolfem Hitlerem. Měla k tomu, podle svého mínění, spoustu předpokladů…

Šlechtična Unity

Unity Valkyrie Mitfordová se narodila 8. srpna 1914 do velké britské šlechtické rodiny, měla pět sester a jednoho bratra. Podle historiků přišla na svět až po těch úspěšnějších, hezčích a chytřejších sestrách, takže si obtížně hledala směr, v němž by se dokázala prosadit. Zpočátku tápala a cítila, že jsou ostatní úspěšnější. Co s tím?

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený A Handful Of Dust (@no_blesse_oblige)

Cíl Adolf Hitler

Stejně jako její starší sestra Diana přiklonila se i Unity poměrně záhy k fašistickým myšlenkám, a to i přesto, že byla sestřenicí manželky Winstona Churchilla. Nespoutanou Unity doma nic nedrželo, stejně se tady jen snažila poutat na sebe pozornost třeba i nevhodným chováním ve společnosti, a tak na ni rodiče zatím moc pyšní být nemohli. Ona si ale vysnila jinou budoucnost, než by se dalo od urozené anglické dívky čekat. Rozhodla se, že se dostane do blízkosti Adolfa Hitlera, kterého už v té době bezmezně obdivovala. A za svým cílem se také vydala.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Mitford family (@the_mitford_society)

V této souvislosti musíme zmínit jednu neobvyklou věc. Mladá Unity sdílela pokoj se sestrou Jessicou, která zase byla zarputila komunistka. Dívky si tedy namalovaly na zem dělící čáru, aby náhodou nešláply na území jiné ideologie. Ostatně, dělení bylo dobře vidět i na zdech – polovina pokoje byla obsypaná obrázky kladiva, srpu a Lenina, ta druhá zase hýřila svastikami a Hitlerem...

Cesta do Mnichova

Unity odjela v roce 1934 studovat jazyky do Mnichova, ale byla to jen zástěrka pro skutečný plán – poznat samotného říšského kancléře Adolfa Hitlera. Bylo jí pouhých dvacet let. Zjistila si, do které restaurace Hitler rád chodí, a pak už bylo jen otázkou času, kdy se setkají. Podařilo se a blonďatá Unity, ideál árijské krásy, se německému vůdci skutečně zalíbila.

Vůdce a vyvolená Unity

Mladá dívka byla přesvědčená, že jsou si s vůdcem všech Němců souzeni, a měla k tomu „pádné” důvody. Její druhé jméno bylo Valkyrie a podle vyprávění jejích rodičů byla dokonce počata v kanadském městě Swastika. Víc vědět snad ani nepotřebovala. K dovršení všeho její starší sestra již byla tou dobou provdána za britského fašistického vůdce Oswalda Mosleye a dědeček pronášel vášnivé protižidovské projevy na veřejných shromážděních. Tolik náhod najednou muselo udolat i pověrčivého Hitlera, který stejně jako Unity věřil v osudová setkání a tajemná znamení.

Po vůdcově boku

S Hitlerem se nakonec skutečně sblížili, dokonce stála po jeho boku v okamžiku, kdy Hitler vyhlašoval zabrání, tedy „anšlus”, Rakouska. Kromě sympatií, které k mladé dívce jistě choval, byla vůdci její přítomnost prospěšná i ze zcela praktického důvodu. Jako příslušnice vyšší britské vrstvy se dobře vyznala také v tamní politice. Všechna „pozitiva“ zapálené dívky začala být podezřelá tajným službám, a tak se rozhodly přijít na kloub jejím úmyslům. Šlo snad o britskou agentku? Unity ale byla tak přesvědčená pro otázky nacismu, že ať tajná policie dělala, co chtěla, její závěr zněl jasně – mladá Britka je nacističtěji založená než samotní němečtí nacisté.

To je Adolf, maminko

Její známost (či snad přátelství) se samotným Hitlerem došla tak daleko, že mu v září roku 1935 dokonce představila svoje rodiče, kteří za ní přijeli do Mnichova, a společně se zúčastnili sjezdu NSDAP. O několik let později se i se sestrou Dianou a jejím manželem Oswaldem Mosleyem zúčastnili festivalu Richarda Wagnera. Tady Hitler vyhlásil, že Velká Británie patrně vstoupí do války, čemuž lze jen těžko zabránit. Unity taková představa vyděsila a odmítala si ji přiznat. A její fanatismus dostal první trhliny.

Pokus o sebevraždu

Jenomže to, čeho se od té chvíle obávala, se brzy stalo skutkem. V den, kdy se tak stalo, se Unity pokusila o sebevraždu a střelila se do hlavy. Hitlerovi předtím poslala v obálce zvláštní odznak NSDAP, který ji daroval osobně jako útěchu za to, že se kvůli britskému původu nemohla stát právoplatnou členkou strany. Spolu s odznakem byla v obálce také její podepsaná fotografie a osobní dopis na rozloučenou. Sebevražda se ale dívce nepodařila. Kulka jí uvízla v hlavě.

Lékaři byli bezradní, operace znamenalo velké riziko, že Unity zemře, a oni by tak mohli být nařčeni z vraždy. Nechat ale kulku v hlavě znamenalo prakticky totéž. Hitler přišel až k jejímu lůžku a přinesl odznak, který mu vrátila. Unity si jej prohlédla a spolkla. V tu chvíli se prý vůdce obrátil na svého pobočníka s obavami o dívčino duševní zdraví.

Konec fanatické nacistky

Ačkoliv se to původně zdálo jako téměř nemožné, lékařům v nemocnici v Bernu se podařilo Unity částečně vyléčit, alespoň do stavu, kdy se mohla vrátit do rodné Anglie. Už to však nebyla ona. Pokus o sebevraždu se podepsal na její psychice. Často zapomínala, ale když si uvědomíme, že stále žila s kulkou v hlavě, šlo vlastně o zázrak. Ten skončil až v květnu roku 1948, kdy Unity pravděpodobně podlehla skutečně následkům svého dávného pokusu o sebevraždu a zemřela na otok mozku. Tou dobou už její vyvolený vůdce dávno nebyl mezi živými a nacistické myšlenky ztratily svoji sílu...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Unity Mitford

ZDF: Tajemství Třetí říše: Hitler a ženy

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články