Josef Vinklář nebral na nikoho ohled, dokonce sbíral udání na kolegy

Josef Vinklář nebral na nikoho ohled, dokonce sbíral udání na kolegy
Zdroj: se souhlasem České televize

Josefa Vinkláře si můžeme pamatovat z mnoha filmových i seriálových rolí. Určitě si vzpomeneme třeba na doktora Cvacha ze seriálu Nemocnice na kraji města nebo třeba na mnohem romantičtější postavu inspektora Boušeho z Hříšných lidí města pražského. Které ze svých postav byl herec více podobný v reálném životě?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 29. 03. 2021 11:00

Josef Vinklář se narodil 10. listopadu 1930 a v chudém dětství prožil hrůzy druhé světové války. Po osvobození ale už mohl začít hrát v Dismanově rozhlasovém dětském souboru a dokonce se objevil i na jevišti Divadla satiry. To mu bylo patnáct let, a jak je patrné, už tehdy přesně věděl, co chce a za tím, pro co se rozhodl, si celý život také cílevědomě šel – možná až příliš tvrdě.

Tak trochu jako doktor Cvach

Podle vzpomínek jeho kolegů se v životě Josef Vinklář mnohem více podobal zákeřnému a vypočítavému kariéristovi Cvachovi než týmovému hráči Boušemu. I když jako herec byl jednoznačně profesionálem na slovo vzatým, jako člověk bohužel příliš nevynikal – zvláště ve vlastnostech, na kterých se zakládá přátelství. Dokonce se snažil sbírat kompromitující materiály a pečlivě si poznamenával události a výroky svých hereckých kolegů, které by se možná později daly „výhodně použít”. Zkrátka, jeho cesta byla přímá a bez ohledů na okolí.

Bez vzdělání, ale s cílem

Vinklářova cílevědomost podle jeho známých vycházela i z toho, že odešel k divadlu prakticky přímo ze základní školy a byl si dobře vědom toho, že mu chybí vzdělání. Snad i proto se rozhodl, že bude v herectví opravdu úspěšným. Snad se chtěl také zavděčit odkazu svého otce, který za války zemřel v Buchenwaldu, kam byl odvlečen jako přesvědčený komunista.

Josef Vinklář jinak

Jestliže o Josefu Vinkláři někteří kolegové nemluvili jen v dobrém, jeho přítel Arnošt Lustig se o něm naopak vyjadřoval jako o velmi pracovitém, přístupném a pokorném člověku. To jen vypovídá o tom, kolik vlastností se skrývá v každém z nás a že jejich odhalení závisí také na okolí.

Zahrál cokoliv

I přes to všechno byl Vinklář vynikajícím hercem, dokonce jedním z nejobsazovanějších. Diváci ho měli rádi a režiséři to věděli. Když hrál v pražském Realistickém divadle, psal mu „dvorní autor” této scény Oldřich Daněk role přímo na tělo. Dokonce se stali přáteli. Povaha rolí, které dostával, se postupem doby razantně měnila a z mladého milovníka se staly postavy, řekněme, pochybného charakteru. Mezi takové patří jeho účinkování v Bratřích Karamazových, Janu Husovi nebo v Našich furiantech. Skvěle se ale osvědčil také v rolích charakterních i komediálních, vyhovoval i požadavkům tehdejšímu režimu, takže problémy v této oblasti neměl. A tak mohl hrát…

Nevydařené vztahy

Josef Vinklář neměl příliš štěstí ve vztazích. Ženatý byl třikrát, z toho si ale dokonce dvakrát vzal herečku a dnes i spisovatelku Ivanku Devátou. Další, respektive první, ženou ale byla Jana Dítětová. Podle vyprávění jejich tehdejších známých spolu tvořili krásný pár, Jana ve společnosti okouzlovala a Josef na ni nežárlil. Ale ani tak zdánlivě idylický vztah nevydržel a na vině byly mimo jiné i Vinklářovy zálety.

Nešťastné manželství si zopakovali

Ivanka Devátá se o svém manželství s Josefem Vinklářem už několikrát rozpovídala a je jasné, že i když si herce vzala hned dvakrát, rozhodně to nebyly nejlepší roky jejího života. Odešla za ním od svého prvního manžele Miloše Hlavicu, ale Josef Vinklář dával často před rodinou přednost alkoholu a jiným ženám. I když se mu tedy po prvním rozvodu podařilo již bývalou ženu přemluvit k dalšímu sňatku, šlo už jen o „dvouletou zkoušku”, v níž však neobstál. Když si našel novou milenku, došla Ivance Deváté trpělivost už definitivně a další návrat se nekonal. Druhé manželství odnesla velkými psychickými problémy...

Nezapomenutelný Josef Vinklář

Pro diváky ale zůstává Josef Vinklář, který odešel do hereckého nebe 18. září 2007, pořád hlavně vynikajícím hercem. Můžeme si ho připomínat v často opakovaných filmech a seriálech jako jsou Chalupáři, Nemocnice na kraji města nebo už zmiňovaní Hříšní lidé města pražského. Jeho slavného inspektora Boušeho lze sledovat při práci vždy ve středu večer na ČT1.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Josef Vinklář

CSFD.cz: Josef Vinklář

Česká televize: Příběhy slavných: Bouše, Bendl, Cvach a další

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články