Viktoriánský Halloween: Byla to noc lásky, věštění budoucnosti i bujarých večírků

Halloween v dobách královny Viktorie: Věštila se láska, manžel i povolání
Zdroj: Wikimedia Commons/Ruth Edna Kelley, Public domain

Halloween ve viktoriánské době měl své kouzlo. Kdoví, co se ukrývalo v mlžných, plynem z hořících lamp nasáklých ulicích... Nepotuloval se po nich Drákula, kterého přivedl k životu Bram Stoker? A měla tento svátek ráda i královna Viktorie?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 10. 2022 11:00

Dle dostupných informací se tehdy lidé bavili podobně jako my. Pořádali tematické večírky plné her a kostýmů. A mnohdy to stálo opravdu za to. Ne všichni byli v té době svázáni přísnou morálkou a prudérností.

Večírky královny Viktorie

Ač působila značně asketickým dojmem, královna Viktorie milovala halloweenské večírky. Byla to příležitost uspořádat okázalou a bujarou oslavu. Přípravy trvaly celé dny. Večírek byl otevřený jak pro místní farmáře, tak pro vážené hosty. Největší atrakcí byl otevřený oheň, na němž se pálily podobizny čarodějnic. Panovnice a její dcera Beatrice se připojily ke všeobecnému veselí v otevřeném kočáře. Služebnictvo mělo na sobě obleky skřetů a víl. Pak přišel na řadu tanec okolo ohně.

Halloween jako noc lásky

Ve viktoriánské éře se během Halloweenu věštila budoucnost. To dokonce mělo časem vytlačit víru v děsivé bytosti, které se mají během této noci dostat na zemský povrch. Aby mladí lidé dokázali zjistit, co je čeká, hráli různé hry. Kupříkladu házeli do ohně ořechy. Pokud praskal, značilo to, že bude dotyčná osoba v životě velmi temperamentní.

Dívky zase krájely jablka a dívaly se přitom do zrcadla. Měl se tam objevit jejích budoucí manžel. A pak se ještě do dortu zapékaly různé předměty. Kdo si vytáhl prsten, mohl očekávat svatební zvony. Pokud jehlici, bylo jasné, že se naplno oddá povolání přadleny.

Žádné sladkosti o Halloweenu

Sladkosti se ve viktoriánské době moc neujaly. Jde o moderní zvyk. Ale ani tak koledníci neodešli s prázdnou. V košíku se jim vyjímaly hlavně ořechy, jablka a různé ovoce. Existoval také speciální dort, jehož příprava se však musela do puntíku dodržet, neboť i on dokázal vyvěštit budoucnost.

Převleky koledníků se skládaly z papírových masek a kostýmů, jenž byly vyrobeny podomácku. Většinou šlo o figury, které tehdy byly součástí kultury. Setkat jsme se mohli s duchy, černými kočkami a postavami z pohádek.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Halloween

Grunge.com: What Victorian Halloween Was Really Like

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články