Vraždy podle abecedy: V New Yorku řádil neobvyklý násilník, vyhledával holčičky se stejnými iniciálami

Vraždy podle abecedy: V New Yorku řádil neobvyklý násilník, vyhledával holčičky se stejnými iniciálami
Zdroj: Unsplash

Psal se 16. listopad 1971 a podél dálnice v severní části New Yorku běžela mladá dívka, které se zrovna podařilo uprchnout z auta jejího únosce. Přestože byla od pasu dolů nahá a zoufale mávala rukama na projíždějící automobily, ani jeden z řidičů jí nezastavil...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 11. 2022 11:00

O několik dní později našla policie její tělo v nedaleké rokli. Šlo o první ze série doposud nevyřešených “abecedních vražd", ke kterým došlo v letech 1971 až 1973 v Rochesteru. Oběťmi byly dívky ve věku 10 a 11 let, jejíchž křestní jména a příjmení začínala na stejné písmeno. Těla byla nalezena v městských čtvrtích, jejichž název začínal na totéž písmeno.

První oběť abecedního vraha

Carmen Colón zmizela poté, co šla své matce vyzvednout léky na recept. Bohužel se již nikdy nevrátila. Přestože policie doslova převrátila celé okolí vzhůru nohama, nic nenašla. Až o dva dny později objevila její ostatky dvojice teenagerů na kolech. Došlo k tomu poblíž předměstí s názvem Chili. Kriminalisté byli v úzkých. A nepomohly jim ani billboardy slibující odměnu 6000 dolarů za jakékoli informace o Carmenině vraždě.

Další oběť abecedního vraha

O dva roky vrah znovu udeřil. Tentokrát mu neunikla jedenáctiletá Wanda Walkowicz. Její tělo bylo objeveno na dně dálničního náspu na rochesterském předměstí Webster. Konečně se začal vyjasňovat vrahův modus operandi. Stejně jako Carmen i Wanda zmizela odpoledne. Obě byly znásilněné a následně uškrceny.

Městem se zatím začal šířit strach. V listopadu roku 1973 navíc došlo k další vraždě. Michelle Maenza zmizela během cesty z nákupního centra. O dva dny později našli její tělo v Macedonu poblíž Rochesteru. Jedna žena poté vypověděla, že podobnou dívku viděla u rychlého občerstvení. Další muž uvedl, že dívku zřejmě zahlédl v autě, které zastavilo u silnice, neboť mělo prasklou pneumatiku. Řidič ale pomoc odmítl. A to nebylo vše. Policie přijala tisíce hovorů s dalšími možnými svědky. Nakonec se jim podařilo sestavit náčrt možné podoby pachatele.

Kdo byl abecední vrah?

Policie měla v hledáčku několik podezřelých, včetně strýce Carmen Colón. Přitom se jim podařilo odhalit až zarážející množství násilníků a vrahů v okolí Rochesteru. Třeba hasič Dennis Termini. Ve své garáži se dopustil více než tuctu znásilnění. Po odhalení se střelil do hlavy. Joseph Naso zase za vraždu šesti žen putoval do cely smrti. Ani jeden z nich však nebyl abecední vrah.

Skutečný pachatel zůstal, nebo zůstává stále na svobodě. Je možné, že vraždy provedlo více osob? Anebo se po první vraždě objevil nějaký “napodobitel”? A skutečně se řídil dle písmen abecedy, nebo šlo o pouhou náhodu?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Alphabet murders

Allthatsinteresting.com: The Chilling Story Of The Alphabet Murders That Targeted Girls With Double Initials

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články