Olympijský terorista: Vražedné tažení Erica Rudolpha začalo bombou v parku

Olympijský terorista: Vražedné tažení Erica Rudolpha začalo bombou v parku
Zdroj: Profimedia

Letní olympijské hry roku 1996 se nesly v atmosféře strachu, bombový atentát totiž zasáhl nespočet nevinných diváků. Vše měl na svědomí šílenec z Atlanty, Eric Rudolph, který byl zrovna na děsivém vražedném tažení. Olympiáda totiž nebyla jediné místo, kde hodlal útočit.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 12. 2021 13:00

Trvalo celé dva roky, než byl útočník z Atlanty identifikován a zařazen na seznam nejhledanějších zločinců FBI. Ale ani poté neměli agenti vyhráno. Následujících pět let jej pronásledovali v apalačské divočině, což přišlo daňové poplatníky na 24 milionů dolarů.

Pacifismus a křesťanství

Eric Robert Rudolph se narodil 19. září 1966 do rodiny pacifistů a křesťanů. Těžkou zkoušku víry zažil v roce 1981, když jeho otec zemřel na rakovinu. Patnáctiletý kluk byl naštvaný na Boha i vládu. Ta totiž neschválila riskantní lék, který mohl otci pomoci. Matka ale nehodlala žít v minulosti a odstěhovala se s Erikem do Nantahaly v Severní Karolíně. A právě tam započala jeho radikalizace.

Každou volnou chvíli trávil se svým sousedem Thomasem Waynem Branhamem, který taktéž nenáviděl vládu. Navíc měl vždy po ruce dostatek nelegálních zbraní. Když Eric ukončil střední školu a rozhodoval se, co dál, přijal Branhamovu nabídku, aby strávil čtyři měsíce ve společnosti antisemitského a rasistického kazatele v Missouri. Po návratu domů nastoupil do armády. Dlouho se tam však neohřál. Byl propuštěn kvůli kouření marihuany. Nezbylo mu nic jiného, než začít pracovat v truhlářství. Neúspěch a tvrdá manuální práce v něm vyvolaly ještě větší odpor vůči vládě, což navíc korunovala paranoia. Vše vyvrcholilo v roce 1996, kdy učinil osudové rozhodnutí...

Zrod teroristy Erica Rudolpha

Proč Eric Rudolph vlastně začal útočit? Nesouhlasil s povolováním potratů. Terorismem chtěl zesměšnit, zmást a ztrapnit zákonodárce ve Washingtonu. Nejdříve 27. července umístil pod lavičku v parku Centennial, což bylo místo konání letních olympijských her, batoh se třemi trubkovými náložemi naplněnými hřebíky. Poté nastavil časovač a zavolal na linku 911, kde oznámil, že je v areálu bomba. V tu chvíli si podezřelého batohu všiml člen ochranky Richard Jewell. Jakmile bylo týmem pyrotechniků potvrzeno, že jde o skutečnou nálož, začala okamžitá evakuace.

Ne všichni však stačili utéct. Obětí se stal i sám Jewell. Mezi další zraněné patřila Alice Hawthorne, které hřebík z bomby pronikl do lebky. Zemřela krátce po explozi. O život přišel také turecký kameraman Melih Uzynyol. V jeho případě ale za to mohl následný infarkt. Přestože byl již zmiňovaný Jewell oslavován jako hrdina, po čase se na něj začalo pohlížet jako na potenciálního viníka a strůjce útoku. To byla ale obrovská chyba, skutečný pachatel byl stále na svobodě...

Hrozivá bilance Erica Rudolpha

Kromě dvou mrtvých a 111 zraněných si mohl Rudolph na své konto přičíst dalších sedm zraněných na potratové klinice v Atlantě a čtyři v nočním klubu. Před posledním výbuchem si ale přestal dávat pozor. Spousta svědků totiž viděla, jak z místa činu odjíždí svým náklaďákem. To mělo za následek vydání federálního zatykače a umístění jeho jména na seznam nejhledanějších lidí s odměnou za dopadení přesahující milion dolarů. To se nelíbilo Ericovu bratrovi Danielovi. Ten tvrdil, že jejich rodina je nespravedlivě perzekuována. Aby dodal svým slovům váhu, uřízl si na protest cirkulárkou ruku.

Hon na olympijského teroristu

Mezitím započal skutečný hon na Erica Rudolpha. Vrtulníky s termovizí, dobrovolníci, psi... A po Ericovi ani stopa. Pole působnosti měl více než impozantní. Věřilo se, že se ukrývá v národním lese Nantahala, který zabírá až 830 čtverečních mil. Místní strážci zákona chtěli agentům FBI pomoci, přece jenom znali terén lépe než oni, ti si z pátrání ale udělali záležitost osobní cti. Akce se kvůli tomu zvrhla v naprostou frašku. Korunku tomu všemu nasadil policejní nováček Jeffrey Postell. V květnu roku 2003 zatkl tuláka, který se mu představil jako Jerry Wilson. Až na stanici jeho starší kolegové zjistili, o koho jde. Hon na obávaného teroristu ukončil po pěti letech obyčejný strážník. Eric Rudolph se ke všemu přiznal. Trestu smrti se vyhnul, čtyřem doživotím ale nikoli. Svůj trest si odpykává ve věznici v Coloradu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Eric Rudolph

Allthatsinteresting.com: The Crimes Of Eric Rudolph, The Atlanta Bomber Who Attacked The 1996 Summer Olympics

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články