Vznik Československa: Odvěký sen se splnil, na troskách monarchie se zrodila republika

Den vzniku samostatného československého státu: 28. října 1918 se zrodila republika
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
O vznik Československa se zasadil zejména Karel Kramář, který v Ženevě jednal s představitelem odboje......Edvardem Benešem. Tam se dohodli, že do čela nového státu se postaví "prezident osvoboditel"......Tomáš Garrigue Masaryk.Na počest Národního výboru, v němž Kramář působil, byla na Obecním domě umístěna pamětní deska.+ 3 fotky+ 4 fotky

Den vzniku samostatného československého státu je státní svátek a připadá na 28. října. Letos si připomeneme už 104. výročí dne, kdy zástupci Národního výboru zveřejnili provolání o vzniku Československa. Jaké události tomu předcházely?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 10. 2022 16:00

Dne 28. října 1918 se v Ženevě uskutečnilo jednání, které za Národní výbor vedl Karel Kramář. Sešel se tam s Edvardem Benešem, představitelem protirakouského zahraničního odboru. Hlavním tématem byla podoba a vytvoření samostatného československého státu.

Jak se boří monarchie

Karel Kramář po debatě s Edvardem Benešem dospěl ke shodě, že nový stát bude republikou. Do jejího čela, coby prezident, se postaví Tomáš Garrigue Masaryk, Kramář zastane pozici předsedy vlády. To ale nebyla jediná akce, která se toho dne podnikla. Okolo deváté hodiny ranní se Antonín Švehla vydal i s Františkem Soukupem do Obilného ústavu v Praze, aby nad ním převzali správu a zamezili vývozu obilí na frontu. Všichni zaměstnanci pak museli přísahat věrnost nově vznikajícímu státu.

Když se mezi lidmi rozšířila zpráva, že Rakousko-Uhersko uznává podmínky míru, vypukl v ulicích naprostý chaos. Součástí toho bylo i uznání autonomie jednotlivých států, což si spousta osob vyložila jako jasný příklad nezávislosti. Ve velkém se začaly ničit symboly upadající monarchie. Na Václavském náměstí poté promluvil kněz Isidor Zahradník, jenž vyhlásil vznik samostatného československého státu.

Den vzniku samostatného československého státu

Večer vydal Národní výbor první zákon, a to sice Zákon o zřízení samostatného československého státu a uveřejnil provolání: „Lide československý. Tvůj odvěký sen se stal skutkem." Podepsaní pod ním byli takzvaní Muži 28. října - Antonín Švehla, Alois Rašín, Jiří Stříbrný, Vavro Šrobár a František Soukup.

Během nacistické okupace byl svátek vzniku Československa zrušen. V roce 1939 kvůli tomu došlo k masivním demonstracím. Dva lidé byli zabiti a patnáct zraněno. Mezi mrtvými byl i odvážný student Jan Opletal, jehož pohřeb se stal důvodem pro další protesty. Na to Němci reagovali zavřením vysokých škol. Po válce se svátek znovu slavil do roku 1951, pak byl přejmenován na Den znárodnění.

Oslavy připadající na 28. říjen

Významným místem oslav je Národní památník na Vítkově v Praze, kde probíhá vojenská přehlídka a kladení věnců na hrob neznámého vojína. Na Hradčanském náměstí probíhá slavnostní přísaha příslušníků Armády České republiky. Nejznámějším aktem je ale udílení Státních vyznamenání České republiky, kterého se ve Vladislavském sále ujímá prezident. Nejvyšším možným vyznamenáním je Řád Bílého lva.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Den vzniku samostatného československého státu

Radio.cz: Vznik Československa - 28. říjen 1918 – Radio Prague International

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články