Vzpomínky na první československý McDonald's: Fronty dlouhé stovky metrů, celebrity a "hambáč" za 19 korun

Vzpomínky na první československý McDonald's: Fronty dlouhé stovky metrů, celebrity a "hambáč" za 19 korun
Zdroj: se souhlasem McDonald's
Otevření úplně prvního McDonalda v Československu si nenechalo ujít spousty lidí. Důkazem toho byly obrovské fronty......a neuvěřitelná bilance 11 000 zákazníků za den.Pro některé lidi to byla symbolická tečka za soudruhy."Hambáč" si během slavnostního otevření určitě dal i Josef Abrhám...+ 6 fotek+ 7 fotek

Bude to již jednatřicet let, kdy byla v roce 1992 v pražské Vodičkově ulici otevřena úplně první restaurace McDonald's v Československu. Byla to tehdy velká sláva. Mnohým se totiž vrátily emoce ze sametové revoluce. Fastfood je snad největším americkým symbolem. Jaké známé tváře se akce zúčastnily? A jaké byly zavádějící ceny?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 03. 2023 11:00

Otevření ve Vodičkově ulici se zúčastnily tisíce lidí. Jak uvádí oficiální web společnosti, byl to zářivý symbol svobody. Před restaurací se tvořily fronty dlouhé stovky metrů, bez přítomnosti policie by se to rozhodně neobešlo. Během prvního dne bylo obslouženo neuvěřitelných jedenáct tisíc zákazníků.

První zaměstnankyně Drahomíra

Úplně první zaměstnankyní restaurace se stala Drahomíra Jiráková. Restaurace ve Vodičkově ulici u ní navždy vyvolává nostalgickou náladu. Na Václavském náměstí však již šlo o vlajkovou loď. Ale zpět k prvnímu podniku. Otevření pobočky bylo vyvrcholením ročních příprav. Po slavnostním otevření se navíc muselo najít 200 nových zaměstnanců. K přijímacím pohovorům ale naštěstí dorazila spousta zájemců.

Ti museli především počítat s vysokým pracovním nasazením. První den se otevřelo v osm a bezpečnost musely zajišťovat bezpečnostní zábrany. Všichni zaměstnanci museli pracovat na sto procent. Obsloužit jedenáct tisíc klientů nebyla žádná sranda. Navíc se museli vypořádat s příznivci hnutí Hare Krišna, kteří před restaurací vyjadřovali svůj vlastní názor na život.

Shirley Temple na otvíračce v Praze

První "hambáče" si nenechaly ujít ani slavné osobnosti. Mezi pozvanými hosty nechyběli herci Jiří Bartoška nebo Josef Abrhám. Podívat se přišla i zpěvačka Lenka Filipová. Nechyběla ani velvyslankyně USA Shirley Temple.

Kdo přišel s dětmi, nemusel se bát, že by trpěly hladem. Již tehdy tam pro ně byl k objednání Happy Meal s hračkou. Navíc si mohly děti v restauraci hrát, nebo oslavit narozeniny, což bylo u nás do té doby nevídané. Zajímavě koncipované byly i reklamy. V nich se uvádělo, že pokud nebude hamburger prodán do deseti minut a hranolky do sedmi, skončí v odpadu.

Big Mac za 48 korun a cheeseburger za 21

Už v roce 1992 byl McDonald's poměrně drahou restaurací, kde se lidé s průměrným platem nemohli stravovat každý den (hrubá měsíční mzda byla tehdy 4 644 korun). Nejžádanější hamburger stál devatenáct korun, v současnosti jej nekoupíte za méně než 39 korun. Je tak jasné, že se tímto způsobem nelze stravovat denně. Za Big Mac jsme tehdy zaplatili 48 korun, nyní jednou tolik - 98 korun. Oblíbený cheeseburger stál 21 korun, nyní se vyhoupl na 42 Kč.

Nedá se říci, že by fastfoodům nějak výrazně klesaly tržby, přeci jen ale nezažívají takové žně jako v devadesátkách. Díky všudypřítomné osvětě o stravování, už lidé přemýšlí o tom, co do svého těla pustí. Nesčetné kuchařské show nám zase ukazují, že si chutné jídlo můžeme vyrobit i sami doma. Občasný hamburger tak nikomu jistě neublíží, jen je dobré znát míru. Jak se říká, všeho moc škodí.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: McDonald's

Mcdonalds.cz: První český McDonald's otevřel před třiceti lety. Kdo McDonald's proslavil a kolik má v ČR restaurací?

Metro.cz: Před 30 lety. První McDonald's byl pro lidi poslední tečkou za komunisty

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články