Záhada velkého londýnského smogu: Proč si vyžádal více než 12 000 lidských životů?

Záhada velkého londýnského smogu: Proč si vyžádal více než 12 000 lidských životů?
Zdroj: Pixabay

Když 5. prosince 1952 padla na Londýn taková mlha, že uvěznila všechny obyvatele v jejich domovech, málokdo tušil, jak hrůzné následky to bude mít. Nechvalné známý londýnský smog si vyžádal přes 12 000 obětí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 10. 2021 13:00

Byl to vážně divný úkaz. Smog měl žlutočernou barvu a páchl po kouři a chemikáliích. Kdo vyšel ven, začal ihned lapat po dechu a dusit se. Nemluvě o tom, že nebylo prakticky vidět ani na krok. Lidé to tehdy ještě nevěděli, ale právě zažívali jednu z nejhorších ekologických katastrof v moderní historii. Vznikla kvůli sérii několika nešťastných náhod.

Smrtící londýnský smog

Za vše mohla studená fronta. Kvůli ní lidé topili v kamnech častěji a následně se do ovzduší uvolnilo více dýmu než obvykle. Navíc v té době vůbec nefoukalo. To dalo vzniknout takzvané anticyklóně. Jak to vypadalo v reálu? Nad městem se vytvořila obrovská bublina, která zabránila přístupu čerstvého vzduchu, a zároveň zamezila úniku smogu.

Londýňané kvůli husté mlze dokonce opouštěli svá vozidla na silnicích. Špatné ovzduší přinutilo zůstat doma všechny, které ven nevyhnala nějaká mimořádně důležitá povinnost. Míra škodlivých látek ve vzduchu vytvářela vskutku toxickou atmosféru. Ti, kdo přece jen museli zůstat venku, nebo se nedostali domů co nejrychleji, bojovali s mnoha zdravotními potížemi, které často končily smrtí. Počet obětí se vyšplhal na více než 12 000. 

To nebyla chřipka

Za opravdu vysoký počet úmrtí mohl vzduch plný kyseliny sírové, která vzniká z oxidu siřičitého, jenž se uvolňuje zejména při spalování méně kvalitního uhlí. Tato vážná situace donutila parlament k tomu, aby přijal zákon o čistém ovzduší, jenž začal platit od roku 1956. Ten výslovně zakazoval spalování jakýchkoli nebezpečných látek.

Lidé však umírali i po smogové situaci. Předběžná zpráva, jenž nebyla nikdy dokončena, svalovala vinu na chřipkovou epidemii. Pravdou ale bylo, že Londýňané se ještě stále potýkali s následky ekologické katastrofy. Jejich plíce a dýchací cesty se zázračně neuzdravily spolu s tím, jak se nad městem rozpustila toxická mlha.

Velký londýnský smog a Alžběta II.

Velký londýnský smog již na vlastní oči snad nikdy neuvidíme. Koho by to ale přece jen zajímalo, může se jim “pokochat” skrze televizní obrazovku, a to v seriálu Koruna streamovací služby Netflix. Hned první série příběhů o životě Alžběty II. se zabývá tímto tématem. Příznivci dobré četby zase jistě ocení román Visibility od Borise Starlinga, který svůj příběh zasadil právě do onoho nešťastného období.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Great smog of London

Allthatsinteresting.com: The great smog of London that killed 12 000 people and took 64 years to solve

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články