Záhadné zmizení sourozenců Beaumontových: Noční můra, která trvá téměř sedmdesát let

Zmizení sourozenců Beaumontových, k němuž došlo v roce 1966 v Austrálii, nedává spát již několika generacím vyšetřovatelů. Jde o jeden z nejdéle trvajících případů pohřešovaných osob na světě. Co všechno se ví o zmizelých dětech?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 03. 2023 11:00

Toho dne doprovázela devítiletá Jane svou sedmiletou sestru Arnnu a o tři roky mladšího bratra Granta na pláž Glenelg. Nebyl to jejich první samostatný výlet. Jane se naučila nazpaměť autobusové spoje. A navíc jim jízda trvala jen pět minut. Vždy se vrátili v pořádku. Až na 26. leden 1966...

Osudný den na pláži

Den, kdy zmizeli sourozenci Beaumontovi, byl obzvláště parný. Průměrná lednová teplota se v Austrálii pohybuje okolo 28 stupňů. Pláž Glenelg tak doslova praskala ve švech. Každý chtěl v chladivých vlnách oceánu najít tolik potřebnou úlevu. Sourozenci odjeli v 8:45, vrátit se měli nejpozději ve dvě odpoledne. Když se tak nestalo, jel je hledat jejich otec Jim. Na pláži a autobusové zastávce však nikoho nenašel.

Se svou manželkou se zkusil zeptat sousedů, zda jejich děti neviděli. Ani oni jim ale nedokázali uspokojivě odpovědět. O půl osmé večer byli sourozenci nahlášeni jako pohřešovaní. Další den byla vypsaná odměna 250 dolarů pro každého, kdo by poskytl relevatní informaci. Ozvalo se pouze několik svědků, kteří uvedli, že děti z pláže odvedl vysoký a opálený muž v modrých plavkách. Prý se k němu chovaly, jako by ho znaly. Vyšetřovatelé později zjistili, že se Arnna zmiňovala o jakémsi "příteli" na pláži. Nikdo ji ale nebral vážně.

Hledání predátora

Jakmile se ve zprávách objevil náčrtek opáleného třicátníka, začaly policistům zvonit telefony. Ač šlo o stovky svědectví, žádné nikam nevedlo. V listopadu roku 1966 povolali zoufalí vyšetřovatelé nizozemského jasnovidce Gerarda Croiseta. Ten tvrdil, že jsou děti pohřbené v peci ve skladišti nedaleko jejich školy. Nebyly tam.

Další tip se týkal souostroví Mud Islands, ale ani tam děti nežily. Stejně jako v opuštěném městečku nacházejícím se mezi Západní a Jižní Austrálií. Místní pak začali z únosu podezřívat jejich vlastní matku.

V roce 1986 se v kontejneru našly kufry s novinovými výstřižky o kauze sourozenců Beaumontových. Nakonec se ale ukázalo, že patřily jedné ženě, která se o případ zajímala jako amatérská detektivka. Kufry se v popelnici ocitly po její smrti, vyhodila je tam rodina.

Nevyřešení zmizení dětí

V roce 1997 prohlašoval bývalý detektiv Stanley Swaine, který na případu pracoval, že ve městě Canberra žije dospělá Jane Beaumont. Následné šetření ale prokázalo, že tomu tak není. Před čtyřicátým výročím zmizení zase tasmánský policejní komisař Richard McCreadie uvedl, že by únoscem mohl být usvědčený dětský vrah James O'Neill. V souvislosti s tím byl vyslechnut i jistý Derek Percy. Nic nového se ovšem nezjistilo.

Jako nejslibnější se jevilo svědectví z roku 1998. Sue Laurie si vzpomněla, že měla být svědkem hádky mezi dědečkem a jeho vnučkou na fotbalovém zápase v Adelaide v roce 1973. Plačící dívenka ho měla kopat do holeně, když spolu odcházeli ze stadionu. Sue po letech zjistila, že ti dva nebyli vůbec příbuzní. Ale ani tohle nikam nevedlo.

A nakonec se v roce 2013 objevili na scéně dva bratři, kteří tvrdili, že je majitel továrny, kde pracovali, požádal, aby v den zmizení sourozenců vykopali na pozemku díru. Policie však našla jen zvířecí kosti. Pravdu se nepovedlo zjistit dodnes. Jsou sourozenci Beaumontovi již dávno mrtví? Nacházejí se stále v zajetí? Anebo žijí zcela svobodně, jen se ukrývají v anonymitě?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Disappearance of the Beaumont children

Allthatsinteresting.com: Inside The Eerie Disappearance Of The Beaumont Children, Australia's Most Notorious Missing Persons Case

Související články

Další články