Zapomenutý vrah Svatoslav Štěpánek: Fanaticky miloval mučení, ňadra a hřbitovy

Zapomenutý vrah Svatoslav Štěpánek: Fanaticky miloval mučení, ňadra a hřbitovy
Zdroj: Pixabay.com

Svatoslav Štěpánek byl, jako nejmladší ze čtyř sourozenců, maminčin mazánek. Překousla i to, když své sestře polil ňadra kyselinou. Vše ututlala. To ale ještě netušila, co se ukrývá na její zahradě. Kdyby ano, asi by svého syna dotáhla na policii sama.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 01. 2021 14:00

Svatopluk Štěpánek se narodil 25. prosince 1911. Ač svou krutostí předčil spoustu „kolegů”, patří spíše mezi zapomenuté postavy kriminalistiky. Na svět přišel dříve než měl, a navíc prodělal těžký zápal mozkových blan. Byl proto křehké a slabé postavy. Povahově byl po většinu času netečný a bohužel také velmi líný.

On za to nemůže

Štěpánek působil divně odjakživa. Ač pocházel z velmi vážené rodiny, jeho otec byl inženýrem v cukrovaru a matka učitelkou v mateřské školce, byl ve svém okolí značně neoblíbený. Není divu, když se vyžíval v mučení a zabíjení bezbranných zvířat. Rád také pozoroval hrobníky při jejich práci. Na popularitě mu nepřidalo ani napadení spolužáka, kterého v páté třídě pobodal nožem.

Líbilo se mu také brát to, co mu nepatřilo (třeba dámské spodní prádlo). Obvinění z krádeže se hromadilo jedno za druhým. Dokonce mu hrozilo roční vězení. Jeho matka se do toho ihned vložila a objednala kluka na vyšetření u svého známého, psychologa. Ten mu sice vystavil potvrzení o tom, že nebyl během krádeže úplně při smyslech, zároveň však jeho matce doporučil, aby mu zařídila ústavní léčbu. Ta to však razantně odmítla. A to přitom věděla, že své sestře schválně polil ňadra kyselinou chlorovodíkovou, respektive kyselinou solnou.

Vrahem na prahu dospělosti

První vraždy se pravděpodobně dopustil už v pouhých šestnácti letech, kdy mu za oběť padl pětiletý Bedřich, syn Štěpánkových podnájemníků. Kluk se byl podívat, jak Svatoslav otlouká omítku ve sklepě, když najednou bez zjevného důvodu dostal ránu kladivem. A pak další a další. Vrah tělo následně rozčtvrtil a zakopal na dvorku.

V roce 1932 bylo v pražské Troji objeveno tělo Márie Zemancové, které se kdosi pokusil odříznout prsa. Štěpánek se sice k této vraždě nikdy nepřiznal, dokázal však popsat i veřejnosti neznámé detaily. V jeho dílně na dvorku se navíc našla mapka s označením polohy těla. Téhož roku se vydal se svou, zřejmě jedinou, kamarádkou Marií Riganovou na výlet. Měli namířeno na slovenský hrad Červený kámen. Domů se vrátil jen Štěpánek. Tehdy se ale začala okolo jeho krku pomalu utahovat smyčka. Zapamatoval si ho totiž kastelán hradu, kterého zaujala zejména Štěpánkova neobvyklá obsese mučicími nástroji.

To nebyl on. Měl přece chřipku...

Svatoslavova matka byla přesvědčená, že její synáček v době páchání zla ležel s horečkou v posteli. A potvrdila to i policii, která rodinu navštívila v rámci vyšetřování dvou podivných útoků s flobertkou. Pachatel je provedl bez jakékoliv zjevné příčiny – nejdřív zaútočil na jednu školačku a o něco později na starší ženu, matku dvou dětí. Obě přežily jen díky velké dávce štěstí. Zároveň tak ale mohly vyšetřovatelům poskytnout popis pachatele. Svatoslav v posteli ležel, to ano, ale jen když byla matka doma. Sotva vytáhla paty z domu, jako zázrakem se uzdravil.

Pravé peklo se rozpoutalo po matčině odjezdu za příbuznými na Slovensko. Ženu roznášející mléko střelil do oka a pro jistotu ještě dobil sekerou. Poté ji odtáhl do prádelny, kde začalo „zpracovávání”. Nejdříve odřízl prsa, pak hlavu, kterou navíc skalpoval. Jako poslední trofej si vzal kus břicha. Nato rozřezal tělo na několik kousků, strčil do pytle a opět zahrabal na dvorku za domem.

Svatoslav hledá oprátku

Aby chudák nestrádal, zařídila mu matka po dobu své absence pravidelnou donášku jídla. A právě tohle se stalo osudným Svatoslavově sestřenici Jiřině. Když mu servírovala oběd, využil momentu překvapení, střelil ji do oka a poté pro jistotu několikrát bodl nožem. Mrtvolu uložil do vany, uřízl z ní ňadro, ucho a ruku, které pak opět zakopal na svém oblíbeném dvorku.

Mezitím se na scéně objevila její matka Anna, které bylo divné, že se Jiřina dlouho nevracela. Vešla do domu a zděšená objevila nejdřív krvavé stopy, pak zbytek mrtvoly. Když následně stanula tváří v tvář Svatoslavovi, ten najednou nevěděl, co má dělat. Napadlo ho jediné – pokusil se utéct a oběsit na stromě. Měl ale smůlu, zrovna jel kolem pošťák, který ho odřízl. Svatoslavův život ukončil 8. listopadu 1938 popravčí v Pankrácké věznici. Tentokrát ho však ze šibenice nikdo nezachránil.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Svatoslav Štěpánek

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články