Zavřete oči, odcházím: Oldřich Nový se před smrtí schovával za paravánem, důvodem byla nemístná poznámka puberťaček

Smutný konec filmového elegána: Oldřich Nový nezvládl stárnutí
Zdroj: Wikimedia Commons/Lucerna Film, CC BY-SA 4.0

Oldřich Nový, legendární herec a idol mnoha ženských srdcí, zemřel 15. března 1983, tedy přesně před 40 lety. Ač na plátnech kin působil jako sebejistý elegán, ve skutečnosti byl prý introvert. Těžce také nesl stáří a po jedné nevhodné poznámce ohledně jeho vzhledu přestal vycházet ven...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 03. 2023 16:00

Oldřich Albín Nový (7. srpna 1899 až 15. března 1983) byl herec, režisér, scenárista, dramaturg, zpěvák, ředitel divadla a pedagog. Kromě slavného Kristiana (1939) čítá jeho filmografie také klasiky jako Eva tropí hlouposti (1939), Hotel Modrá hvězda (1941) či Valentin Dobrotivý (1942).

Oldřich Nový ve Světácích

Po druhé světové válce herci notně ubylo pracovních nabídek. Přesto se s touto situací dokázal poprat a vyšel z ní lépe než většina jeho kolegů. Mezi jeho nejvýraznější role v poválečné době patřil učitel tance Dvorský, který ve slavných Světácích (1969) učí eleganci a chování na úrovni partu fasádníků. Zmínit můžeme také účetního Koníčka z oblíbeného seriálu Taková normální rodinka.

Odcházení Oldřicha Nového

Herce nejprve v roce 1967 zasáhla smrt milované ženy Alice, se kterou se nemohl za žádnou cenu smířit. Naštěstí mu zbyli přátelé, které chodil, stejně jako oni jeho, navštěvovat. Jednou ale potkal skupinku mladých dívek, které ho okomentovaly dosti nelichotivě. Na muže, který vždy dbal na svůj vzhled, to bylo opravdu silné kafe. Rozhodl se již nevycházet z domu.

Vídat ho už mohla jen hrstka vybraných lidí, mezi kterými byla dcera Jana a její manžel Josef Včelák. Vidět však bylo silné slovo. Oldřich Nový seděl ukrytý za paravánem. Tvář, na níž se odrážel hercův špatný zdravotní stav, nesměl spatřit nikdo. O jeho povaze se pro Blesk rozhovořil samotný Včelák, který odhalil velmi zajímavý fakt. Ač Oldřich Nový vystupoval ve filmech jako svůdník, ve skutečnosti byl těžký introvert, se kterým nebyla žádná legrace. Jen občas se v něm odrazila domýšlivost plynoucí z mládí a rolí, díky kterým ho znali všichni.

Konec Oldřicha Nového

Na sklonku života přestal Oldřich Nový o sebe dbát. Bylo mu zcela jedno, jak vypadá a co má na sobě. Před smrtí se s ním mohl setkat ještě Miloš Forman, který zrovna v Praze natáčel Amadea (1984). O pár dní později Oldřich Nový zesnul.

Den předtím mu začaly otékat nohy a během převozu do nemocnice ztratil vědomí. Lékař mu měl píchnout injekci přímo do srdce, byl to ale marný pokus. Oldřich Nový zemřel 15. března 1983 o půl deváté večer ve věku 83 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Oldřich Nový

Idnes.cz: Oldřich Nový chránil ženu před nacisty, skončil v koncentračním táboře

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články