Příroda v Černobylu: Žížaly se po výbuchu zavrtaly metr pod zem, včely zůstaly raději v úlu

Příroda v Černobylu: Žížaly se po výbuchu zavrtaly metr pod zem, včely zůstaly raději v úlu
Zdroj: Pixabay

Na konci dubna uplyne 35 let od černobylské havárie. Byť se u zvířat žijících v této oblasti kdysi objevovaly děsivé mutace, dnes se jim nedaří zle. Příroda si dokáže poradit v každé situaci a umí se vypořádat i s vysoce radioaktivním prostředím...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 04. 2021 17:00

Medvěd, jelen či vlk. Všechny tyto velké savce můžeme v černobylské oblasti najít. A nejen je. Kupříkladu počet divočáků je srovnatelný s množstvím zvířat žijících v chráněných přírodních rezervacích. Biology tato skutečnost zaskočila. Původně si totiž mysleli, že radiace naopak vše vyhubí.

Varování od matky přírody

Zatímco lidé byli po výbuchu udržováni v nevědomosti, příroda měla jasno. Ráno po výbuchu odmítly kupříkladu vyletět z úlu včely. A raději tam zůstaly i další dva dny. Jak zavzpomínal jeden včelař v knize Modlitba za Černobyl, přemýšlel, co je ten den jiné. Pak mu to došlo. Neslyšel žádné bzučení. Všude panoval naprostý klid. Pak se dozvěděl o katastrofě...

Uniklou radiaci dokázaly rozpoznat i žížaly. Zavrtaly se metr pod zem. Místní rybáři si tak museli opravdu máknout, než se jim podařilo nějaké žížaly vyhrabat. „Neustále jsme kopali a pořád jsme je nemohli najít,” prozradil jeden z nich.

Bez vlivu člověka

„Všechny ty každodenní činnosti, kterým se věnujeme (zejména zemědělství a lesnictví), ničí divokou přírodu a jsou daleko horší než jaderná katastrofa,” říká profesor Jim Smith z portsmouthské univerzity, jenž se podílel na studii černobylské fauny. „Netvrdím tím, že jsou takovéto havárie prospěšné, ale díky nim vidíme, jak ničivý je vliv člověka na přírodu.”

V deníku The Guardian se ale zanedlouho objevila reakce na Smithova slova. Vědec Anders Pape Moller apeloval na to, že Černobyl není jediné místo, kde rostou počty velkých savců. Za posledních třicet let se situace zlepšila v mnoha oblastech východní Evropy. Lidé totiž mají k ochraně přírody přistupovat mnohem efektivněji, než jak tomu bylo v minulosti.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Lucas Hixson (@thatchernobylguy)

Fauna Černobylu tehdy a dnes

Bezprostředně po explozi a během několika dalších let docházelo u zástupců černobylské fauny k mnoha znetvořením. Mohli jsme tak spatřit gigantismus, zvířata s větším počtem noh či albinismus, ke kterému docházelo u ptáků. Spousta živočichů se rovněž narodila mrtvá, nebo zemřela krátce po porodu.

S postupujícím časem se ale z této oblasti stalo fascinující místo, kde se daří jak velkým savcům, tak i dravcům, jako je například puštík obecný nebo orel mořský. Přežili i psi a kočky, přestože byli hojně likvidováni. Jsou velmi přítulní, průvodci však turistům doporučují na ně nesahat. Protože leží na zemi, mohou na sobě mít různé škodlivé látky.

Zdroje informací:

Prima Zoom: Černobyl: zvířatům se tu po explozi jaderné elektrárny daří lépe, než kdyby tu byli lidé

Nationalgeographic.com: Animals Rule Chernobyl Three Decades After Nuclear Disaster

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články