Zvrácené tajemství Jamese Jamesona: Irský magnát toužil vidět, jak kanibalové zaživa požírají desetiletou holčičku

Bláznivý milionář James Jameson: Koupil 10letou dívku, aby ji mohl předhodit kanibalům
Zdroj: Wikimedia Commons/Hermann Werdmüller, Public domain

James Jameson, dědic impéria proslulého irskou whisky, si na konci devatenáctého století koupil desetiletou otrokyni. A to jen kvůli tomu, aby ukojil své zvrhlé choutky. Toužil totiž vidět, jak bude zaživa snědena kanibaly.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 01. 2023 16:00

James Sligo Jameson byl pravnuk zakladatele slavné společnosti vyrábějící whisky Jameson. Tudíž mu do klína spadlo velké jmění. Jako mnoho dalších bohatých dědiců, i on sám se považoval za dobrodruha. A proto se účastnil několika výprav. Na jedné z nich došlo k ohavnému zločinu.

Vzhůru za dobrodružstvím

Jameson se v roce 1888 připojil k expedici Mehmeda Emina Paši, což byl ve skutečnosti polský lékař Eduard Carl Oscar Theodor Schnitzer. Ten celou akci financoval, protože byl v té době vůdcem osmanské provincie, jenž nutně potřebovala nakoupit potraviny. Kvůli povstání byla odříznuta od zbytku světa.

Do role průvodce se pasoval známý průzkumník Henry Morton Stanley. Ten, stejně jako ostatní členové expedice, věděl, že ve skutečnosti nejde o žádné zásoby, nýbrž o anektování další půdy pro belgickou kolonii v Kongu.

Deník jako důkaz zločinu

O zvrhlém činu, jehož se Jameson na této výpravě dopustil, svědčí jeho osobní deník. Koupi dívky měl dojednat v Ribakibě, která se nacházela huboko v Kongu a byla známá kanibalismem. Setkal se Tippu Tipem, jenž byl obchodník s otroky a zároveň místní opravář. To potvrdil i súdánský překladatel Asad Farran, který výpravu doprovázel. Jameson chtěl vidět pojídání lidí na vlastní oči.

Tippu Tip mu po jednání s náčelníky obstaral desetiletou dívku. Zvrácený dědic ji koupil za směšných šest kapesníků. Dívka byla následně přivázaná ke stromu. Domorodci si začali brousit nože, jeden z nich ji dvakrát bodl do břicha. Nakonec se na ni vrhla celá tlupa. Každý si odřezal svou část, kterou před snědením ještě omyl v řece. Dívka měla údajně po celou dobu statečně mlčet.

Památka na hrůzný čin Jamese Jamesona

Bohatý dědic si hrůzné výjevy zvěčnil nejprve hrubými nákresy a poté vodovými barvami. Tuto skutečnost potvrdil i ve svém deníku. Trestu ale unikl, krátce poté zemřel na horečku. Nevědecké expedice pak byly kvůli tomuto činu pozastaveny. Pokračovat mohly jen vládní a vojenské výpravy.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: James Jameson

Allthatsinteresting.com: When James Jameson Bought A Girl Just To Watch Her Be Eaten By Cannibals

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články