Chřipková epidemie: Pokud patříte mezi nakažené, vykurýrujte se pomocí tradičních čínských rostlin

Zázvor vám vypálí všechny bacily.
Zdroj: unsplash.com
Pečená zelenina s kozím sýrem Suroviny: 3 menší bulvy červené řepy svazek mrkve sůl pár snítek tymiánu olivový olej čerstvý kozí sýr Postup: Řepu oloupejte, pokrájejte na čtvrtky, mrkve rovněž oloupejte a překrojte na špalíky. Pak zeleninu dejte na arch pečicího papíru, osolte, posypejte tymiánem a zastříkněte olivovým olejem. Spojte do ,ranečku‘svažte provázkem a při 180 °C pečte 30 minut. Podávejte se sýrem.Krůtí vývar se zeleninou SUROVINY NA VÝVAR: 1,5 l vody krůtí prsa, křídla 2 mrkve 1⁄2 celeru 1 kořenová petržel 1 cibule 1 petrželová nať 1 bobkový list 5 kuliček černého pepře 3 kuličky nového koření 1 stroužek česneku 1 snítka tymiánu DO POLÉVKY: 2 mrkve 300 g růžičkové kapusty 300 g nudlí krůtí maso z vývaru petrželka sůl, pepř Postup: Části krůty, mrkev, celer, petržel a cibuli dejte na plech a pečte 30 minut na 180 °C. Upečené maso a zeleninu dejte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte ostatní ingredience na vývar a přiveďte k mírnému varu. Postupně sbírejte pěnu, která se vytvoří, aby se vývar nezakalil. Nepřiklopené vařte 5 hodin. Poté sceďte. Maso nechte vychladnout a očistěte. Nakrájejte na nudličky. Růžičkovou kapustu pokrájejte na půlky, mrkev na proužky. Zeleninu vložte do vývaru, přidejte nudle a krůtí maso. Krátce povařte, aby zelenina a nudle změkly. Na závěr osolte a opepřete.Nakládaná zelenina: Suroviny: 1 ks květák 3 ks mrkev 3 ks cibule malá, prům. asi 3 cm 4 ks rajčata malá, ještě pevná, ne úplně dozrálá, žlutá až oranžová 3 ks paprika 4 ks kozí rohy 5 ks feferonka 1 ks kořen petržele 1 ks celer bulva 3 stroužek česnek 40 g sůl 1 l voda. Postup: Svaříme vodu se solí na 4% roztok (na 1 l vody 40 g soli) a necháme vychladnout. Zeleninu oloupeme a očistíme. Květák rozebereme na menší růžičky, mrkev a petržel nakrájíme na 2 - 3cm kousky, celer na 1cm plátky a ty na 2 - 3cm velké kousky. Zeleninu naskládáme do 2- nebo 5litrových lahví, skládáme těsně k sobě a zlehka je stiskneme dolů. Nahoře uděláme věneček z celerového listí a vše zajistíme dřevěnými nebo umělohmotnými pružnými proužky (pérky) tak, aby po zalití vychladlým roztokem zůstala zelenina potopená a nevyplavávala na hladinu. Naplněné sklenice se nechají stát při pokojové teplotě (nejlépe na nějakém tácu či plechu, při kvašení se stane, že voda Čínské zelí po korejsku Suroviny: 1,2kg pekingského zelí nakrájeného na proužky nebo čtverce cca 5 x 5cm 40 g mořské soli 370 g jarních cibulek (nakrájených na 5cm kousky) 49 g čerstvého zázvoru ( cca 9cm )nastrouhaného najemno 10 stroužků česneku utřeného nebo rozmačkaného 30 g jemného korejského chilli koření nebo jiného chilli koření 1,5 lžičky krupicového cukru Postup: Ve sklenici rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30g soli. Zelí nasypte do nejméně 2,5 litrové nádoby z inertního materiálu (sklo, porcelán , kamenina apod.) Zalijte osolenou vodou tak aby bylo ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, aby začalo pomalu kvasit. Bylo psáno 12 hodin, ale nechala jsem den a půl. Mají se začít objevovat v tekutině bublinky a zelí mírně zkysne, čehož jsem docílila až za uvedenou dobu. Zelí sceďte a nálev uchovejte. V míse smíchejte zelí, jarní cibulky, zázvor, česnek, chilli koření, cukr a zbývající sůl. Přeneste do vymyté sklenice a zalijte lákem až k povrchu zeleniny. Zelenina by se měla zatížit třeba sáčkem s vodou apod. Postavte do místnosti, kde teplota nepřesahuje 20C, aby zfermetovalo (zkvasilo). Trvá 4-6 dnů. Po vykvašení uzavřete a uchovejte v lednici. Vydrží zde i 3 měsíce.+ 1 fotka+ 2 fotky
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Chřipková sezóna je v plném proudu, vy jste zalehli do postele s horečkami a jen se modlíte, aby se vám co nejdříve ulevilo. Zapomeňte na tradiční čaj s citrónem a sáhněte po osvědčených bylinkách, které používali už staří Číňané.

Petra Járková
Petra Járková 2. února 2020

Zelený čaj

Prvním nápojem, po kterém při chřipce sáhneme, je čaj. Ale když zvolíte zelený, získáte vysoce podpůrný prostředek proti tomuto onemocnění. Už staří Číňané ho dávali i malým dětem, aby se rychle uzdravily. Obsahuje totiž velké množství antioxidantů, pročisťuje metabolismus a uklidňuje.

Skořice

Toto koření je asi nejvíce účinné ze všech. Číňané ho užívají hlavně v zimě. Nejen, že skvěle chutná, ale i voní a má uklidňující účinky. Působí proti zánětu a detoxikaci. Srovná vám vysoký tlak a hladinu cukru v krvi. Když si dáte dvě čajové lžičky denně, budete se cítit jako rybička.

Nefertiti nepřestává Egyptology uchvacovat dodnes
Mohlo by Vás zajímat:

Seznamte se, toto je nejkrásnější a nejzáhadnější žena starověku

Fenykl

Fenykl je úžasný na zažívací ústrojí. Posílí vaši imunitu a je skvělým zdrojem vitamínu C. Podle starých Číňanů je fenykl prospěšný pro správnou funkci ledvin a jater, je účinný proti plynatosti a křečím. Zároveň pomáhá proti virózám a chřipce.

Zázvor

Nedejte dopustit na zázvor. Je výborným lékem na chřipku, virózu, ale i angínu. Uvařte si z něj čaj. Zázvor vám totiž rychle pomůže k tomu, abyste se co nejdříve uzdravili. Zastavuje množení virů a bakterií, posílí činnost vašeho trávicího ústrojí a odstraní bolest žaludku.

NA ZELENINOVÉ RECEPTY PLNÉ VITAMÍNŮ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Influencerka Dominique Alagia (17): Ti nejlepší mohou na TikToku vydělat i 400 tisíc měsíčně, ale je to psychicky náročná práce

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články