Medvědí česnek: Co má společného s medvědy a proč bychom tuhle bylinku měli jíst právě na jaře

Medvědí česnek: Co má společného s medvědy a proč bychom tuhle bylinku měli jíst právě na jaře
Zdroj: Pixabay.com
Jehněčí kotleta a takové pesto z medvědího česneku nemá chybuNasbírejte si ho do zásoby a připravte si z něj doma třeba vynikající pesto.Medvědí česnek v přírodě roste v lužních listnatých lesích či spíše hájích, nejraději má buk.Pesto z medvědího česneku si zamilujete.+ 7 fotek+ 8 fotek

Jaro je roční období, kdy musíme posilovat imunitu, což v době pandemie koronaviru platí stonásobně. Právě medvědí česnek představuje jednu z možností, jak do těla dostat vitamíny, minerály, silice a další prospěšné látky. Jeho jemně česneková chuť navíc pozvedne i obyčejný chléb s máslem.

Jana Jánská
Jana Jánská 30. 03. 2020 10:00

Sílu medvědího česneku prý využívali už staří Slované. Měli na to ale jenom poměrně krátký čas, protože tahle bylinka roste pouze dva měsíce, a to od přibližně půlky března až do poloviny května. Platí, že nejlepší a nejsilnější je hlavně první měsíc.

Nenápadná trvalka

Zelené listy vlastně nejsou ničím výjimečné. Původní domovinou medvědího česneku jsou vlhké listnaté lesy, ve kterých vytváří bohaté voňavé „koberce“. Daří se mu ovšem i na zahrádce, kde vyplní zastíněné vlhčí místo. Užitečný bude také v květináči nebo truhlíku na balkóně orientovaném na severní stranu.

Kam s ním v kuchyni

Medvědí česnek se hodí všude tam, kde byste jinak použili klasický česnek. Rostlinu využijete celou, jak listy, tak i květy. Platí ale, že v listech je největší síla. Medvědí varianta má tu výhodu, že ji mohou rovněž konzumovat žlučníkáři, kteří se jinak kuchyňskému česneku raději vyhýbají. Tradičně dochutí různé pomazánky, je vynikající do polévek, omáček, můžete spařit listy a dále upravit jako špenát. Pořádná hrst nasekaného medvědího česneku chuťově pozvedne i obyčejný chleba s máslem.

Znáte pesto?

Oblíbené je bazalkové, ale dá se velmi snadno připravit i z medvědího česneku. Potřebujete asi 150 g listů této bylinky, hrubou sůl, olivový olej, ořechy, skvělé jsou kešu, hodí se ovšem třeba i vlašské. Do zelené směsi také patří na jemno nastrouhaný parmazán. A jak na něj? Listy omyjete, nakrájíte na malé kousky a vložíte do mixéru. Přidáte sůl a olej, mixujete až do husté kaše. Přidáte nastrouhané ořechy, parmazán a vše důkladně promícháte. Pesto se dá uschovat ve skleničkách, kde ho musíte zakápnout na vrchu olejem. Hodí se na těstoviny, ale třeba na opečenou veku nebo chléb.

Proč ho jíst

Kromě vynikající chuti jsou velkou předností medvědího česneku i jeho léčivé vlastnosti. Obsahuje totiž vitaminy, minerály, silice, látky snižující hladinu cukru v krvi a také alicin, který má údajně protinádorové účinky. Pozitivně ovlivňuje cholesterol, působí jako přírodní antibiotikum, čistí organismus a snižuje krevní tlak.

Sice se po medvědím česneku obvykle jenom zapráší, ale pokud byste ho chtěli uchovat na pozdější dobu, dá se velmi snadno zamrazit, případně nasušit.

Jak je to s těmi medvědy?

Říká se, že medvědí česnek získal svůj přídomek proto, že medvědi, kteří se po zimním spánku potřebují pročistit, jsou prý schopni za zelenými voňavými listy putovat i desítky kilometrů. Údajně ale toto pojmenování vzniklo již u starých Slovanů, kteří tvrdili, že dodává lidem medvědí sílu.

NA DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI O MEDVĚDÍM ČESNEKU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články