Není párek jako párek: Jak a z čeho seskládat ty nejlepší hot dogy

Hot dogy jsou hvězdy grilování. Začínají pomalu vytlačovat z trůnu tolik oblíbené burgery.
Zdroj: Instagram
Hot dogy milují lidé po celém světě, ze žebříčku oblíbenosti začínají pomalu ale jistě stíhat burgery.Tohle už je dávno pryč. Párek v hot dogové housce s trochou kečupu nebo hořčice rozhodně dnes není trendy. Hot dogy překypují chutěmi, zeleninou a dresinky.Legendární párek v rohlíku dnes už nikoho neuchvátí. Možná na něj tak s nostalgií zavzpomínáme.Tučné maso a uzeniny rozhodně nejsou pro váš správný životní styl to pravé.+ 6 fotek+ 7 fotek

Chalupaření, houbaření, pití piva a grilování - letní národní zvyky Čechů. Podívejme se na zoubek grilování, a to konkrétně grilování hot dogů, které jsou letos v kurzu a pomalu ale jistě sesazují z trůny burgery, které grilovacím sezónám kralovaly několik posledních let.

Petra Járková
Petra Járková 14. 07. 2019 12:00

Hit letošního léta

Letos už nejsou trendy burgery, ale hot dogy, které jsou nejen chutné, ale i rychlé a můžete je připravit na bezpočet způsobů. Důležitá je hlavně kvalita párku. Americký tradiční hot dog je podélně rozříznutý, nepodává se v tradičním českém rohlíku a hlavně je zasypán a dozdoben spoustou surovin, které mohou snadno a rychle zvýšit váš denní příděl zeleniny.

Párek

Párek si většina v nás představí jako rozemleté kdovíco ve střívku, ale nemusí tomu tak být. Opravdové párky jsou naprostou delikatesou a mohou posloužit jako plnohodnotný večerní zdroj bílkovin. Pokud nemáte rádi párky, sáhněte po klobásce. Skvěle bude váš hot dog chutnat s pikantní, bylinkovou i česnekovou zálivkou.

Nebojte se experimentovat

Párky nemusíte jen ohřívat ve vodě. Zkuste třeba párek či klobásu rozpůlit a opéct na řezné straně na pánvi. Nebo zvolna povařit v pivu. Skvělá je také klobása na několika místech zlehka naříznutá a upečená v troubě. Párkům a klobáskám svědčí samozřejmě i gril.

Neomezujte se jen na vídeňský párek, ale vyzkoušejte i grilovací klobásy, italské klobásy, sýrové párky nebo třeba masové grilovací tyčinky. Když je dáte dohromady s originálními voňavými dipy, máte vystaráno na celé léto.

Varianty pečiva

Místo rohlíku můžete použít domácí upečenou briošku, podélně tvarovanou hamburgerovou housku nebo si hotdogové pečivo prostě koupíte v obchodě.

Klasický hot dog je trochu nasládlý, měkký a když ho trochu prohřejete a rozpečete v troubě, také nebezpečně dobrý.  Ale ani u výběru pečiva se nebojte své vlastní kreativity. Skvělý je i hot dog v klasickém croissantu nebo dalamánku.

Myslete hlavně na to, že pečivo na hot dogy má být teplé. Ideální je ho na pár minut ještě nerozkrojené strčit do trouby vyhřáté na 100 stupňů. Než opečete nebo ohřeje párky, bude pečivo akorát.

Originální doplňky

Tím nemáme na mysli kečup ani hořčici, ale spíš ingredience jako kysané zelí, kyselé okurky, saláty, rajčata, cibuli na všechny způsoby, papriky čerstvé i nakládané. Chuť ozvláštníte chilli papričkami, salátem coleslaw, strouhaným sýrem nebo bylinkami. Vše doladí domácí dresinky a ochucené bylinkové soli.

Jak sestavit hot dog

Nehledejte za tím žádnou vědu ani přesné poměry a řiďte se citem. Prostě to udělejte pěkné na pohled a pohodlné pro držení v ruce.

Rozložte naloženou a čerstvou zeleninu v podobě plátků nebo salátových listů na obě strany rozkrojené hotdogové housky. Takto upotřebte především natrhaný salát, rajčata, plátky okurek.

Potom vložte doprostřed párek, housku zaklapněte a směrem z rozkrojené strany všechno tohle zakápněte hořčicí nebo kečupem nebo jinou omáčkou.

Nakonec ještě vše ozdobte drobnými nasekanými surovinami, jako je cibule, strouhaný sýr, kysané zelí, coleslaw a naložené pálivé papričky.

Pravidlo jedení hot dogů

Neoficiální etiketa jedení hot dogů říká, že bychom ho měli zvládnout sníst na pět soust. Případně na sedm, pokud je párek dlouhý a hodně vyčnívá na obě strany. Tak kdo z vás to zvládne?

NA RECEPTY NA DOKONALÉ HOT DOGY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články