Alena (33): Tchyně je zlatá ženská. Přesto má jednu dost zásadní chybu, která nám komplikuje život

Alena (33): Tchyně je zlatá ženská. Přesto má jednu dost zásadní chybu, která nám komplikuje život
Zdroj: Freepik

Alena má svoji tchyni Hanku moc ráda. Nemusí s ní řešit to, co většina snach. Bohužel i Hanka má svoje mouchy. Po rozvodu zůstala na spoustu věcí sama. Neustále volá Aleně a Petrovi, že jí doma něco nefunguje. A pro ně dva to začíná být neúnosné.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 13. 11. 2021 12:00

Moje tchyně sice není  mrcha, co by mi kecala do života, ale i tak má svoje mouchy. Ona a moderní technika jsou věční nepřátelé. S každým problémem se obrací na mě nebo na manžela. Neděláme tak nic jiného, než že k ní jezdíme a spravujeme jí telefon, tablet nebo počítač.

Tchyně neustále bojovala s moderní technikou

Když mě Petr seznámil se svojí mamkou Hankou (56), přišla mi hrozně fajn. Taková veselá kopa, která nic neřešila. Byla ke mně od začátku přátelská a já věděla, že mezi námi bude vládnout klid a pohoda. A také to tak dlouho bylo. Po narození našich dětí se ukázala jako správná babička. Vnoučata rozmazlovala a milovala je celým srdcem.

To, že občas zavolala manželovi, že jí nefunguje tablet nebo počítač, jsem nebrala jako problém. Když jí to nedokázal vysvětlit po telefonu, zajel za ní. Bydlí od nás dvacet minut autem, takže nic tragického. ,,Co jí nešlo tentokrát?“ zajímala jsem se vždycky po jeho příjezdu. ,,Aaale, mamka se nějak omylem odpojila od wifiny a nešel jí internet v mobilu,“ smál se.

Jenže ono toho po čase bylo čím dál víc. Jednou telefon, jindy rozladěná televize. Občas jsem jí pomohla já, protože Petr už s ní začal ztrácet trpělivost a řval na ni. Já věřila, že to s ní v klidu opravím a bude klid. Akorát jsem netušila, že Hanka je antitalent na techniku.

Museli jsme jí v jednom kuse něco opravovat

,,Stáhnu ti aplikaci na internetové bankovnictví, abys mohla platit on-line,“ nabídla jsem se. ,,Ježiš, to já nebudu umět, znáš mě,“ hrozila se. ,,Je to jednoduchý, neboj,“ uklidňovala jsem ji. Už za pár dní mi ale volala, že poslala peníze někam jinam a záhy si to celé nechtěně zablokovala. ,,Tak to musíš do banky,“ prohlásila jsem a doufala, že to zvládne sama. ,,Pojedeš se mnou?“ prosila mě. Ač nerada, jela jsem. Hanka tvrdila, že neví, co tam má říct.

Bankovnictví jí sice odblokovali, ale Hanka už ho odmítla používat. Chtěla dál platit složenkami. ,,Mami, to jsi jak z pravěku, to už dělají jen důchodci,“ utahoval si z ní Petr. Mě zajímalo, jak to Hanka dělala dřív. Petr mi hned osvětlil, že veškeré placení měl na starosti táta. A od doby, co se rozvedli, je na to Hanka sama.

Já chápu, že se musí v padesáti učit novým věcem, ale tak sakra! Nemůže nás tím každý den otravovat. Přísahám bohu, že k ní jezdíme minimálně třikrát týdně. Ona už volá i kvůli tomu, že si omylem ztišila zvuk telefonu a neví, jak to dát zpátky. Kvůli takovým prkotinám my tam jezdíme.

Nedokážu ji poslat do háje

Petr už rezignoval a poslal mamku do háje. ,,Hele, buď se to nauč, nebo tu elektroniku vyhoď. Já už na to nemám nervy,“ štěkal na ni a tchyně sklesla. ,,Ty mi pomůžeš?“ otočila se na mě. ,,Vždyť je to pořád dokola. Napíšu ti na všechno postup a někam si ho připíchni. My sem vážně nemůžeme pořád jezdit,“ reagovala jsem.

Nepomohlo to. Ona je prostě zoufale nešikovná. Teď v týdnu jsem tam jela kvůli tabletu, který odmítl přehrát video. Přitom jen vyčerpala data. Už mě to vážně nebaví, ale nedokážu se zachovat jako Petr. Ono je to svým způsobem roztomilé, jak je nešikovná. Akorát je toho někdy prostě moc.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články