Bedřich (50): Půjčil jsem si peníze od bratrance. Netušil jsem, co za to bude chtít

Bedřich (50): Půjčil jsem si peníze od bratrance. Netušil jsem, co za to bude chtít

Půjčování peněz v rodině není nikdy dobrý nápad. Bedřich se ale ocitl ve velmi vážné situaci, kdy neměl na výběr, a tak poprosil bratrance, aby mu pomohl.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 18. 01. 2022 11:00

To, že jsem se ocitl ve špatné finanční situaci, je jen a jen můj problém. Od teď budu dělat všechno pro to, abych znovu nemusel škemrat o peníze u příbuzných.

Přišel jsem o práci

Byla to všechno jen velmi špatná souhra náhod, kvůli které jsem se dostal do finanční tísně. Vinou své blbosti jsem před dvěma měsíci přišel o práci. Dostal jsem vyhazov ještě ve zkušební době.

Problém byl, že těsně před Vánocemi se mi to opravdu nehodilo. Vůbec jsem netušil, kde budu shánět peníze na dárky pro rodinu. S manželkou máme dvě děti – syna Aleše (15) a dceru Moniku (12). Nechtěl jsem je zklamat, tak jsem ani manželce o svém finančním problému neřekl.

Peníze mi nakonec půjčil bratranec

Samozřejmě věděla, že jsem přišel o práci, ale když se zeptala, jestli máme dost peněz na Vánoce, lhal jsem jí. „Neboj se, mám nějakou rezervu, budeme mít hezké Vánoce jako každý rok,“ slíbil jsem jí. Neměl jsem ovšem v záloze nic, takže jsem si musel půjčit.

První, za kým jsem zašel, byl můj bratranec. Věděl jsem, že je docela za vodou. Nějakých deset tisíc mu určitě nebude chybět a moje domněnky byly správné. Půjčil mi ochotně a rád. Slíbil jsem mu, že mu to co nejdřív vrátím a hodlal jsem svůj slib dodržet. Nemám rád, když nejsou věci mezi příbuznými dořešené.

Bratranec mě začal využívat

Bratranec to ale vidí jinak. Myslí si, že když mi půjčil peníze, jsem mu zavázán. Od té doby mi dává úkoly. Musím za něj řešit různé pochůzky, v podstatě si ze mě udělal sluhu. Začalo to tím, že mě poprosil, abych vyzvedl jeho tchyni na nádraží. „Ještě sis nenašel žádnou práci, že? Jestli teda máš zítra volno, mohl bys dojet pro tchyni na nádraží, má přijet okolo 13.30 a my jsme oba s manželkou v práci,“ řekl mi do telefonu.

Nebyl jsem rád, ale udělal jsem to pro něj. Od té doby se to jen stupňuje. Dělám mu šoféra, asistenta, doručovatele a chce po mně i jiné práce. Kvůli tomu mi nezbývá moc času na hledání práce. Nevím, jak mu říct, aniž bych ho urazil, že takhle to dál nejde.

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články