Chcete spokojený vztah? Podle psychoterapeutky Samsonové nezapomínejte na jednu důležitou věc

Chcete spokojený vztah? Podle psychoterapeutky Samsonové nezapomínejte na jednu důležitou věc
Zdroj: Freepik.com

Určitě jste někdy přemýšleli o tom, jaké máte společné koníčky, při kterých trávíte společný čas. Ale to není jediný způsob, jak si můžete užívat společnosti jeden druhého. Proč třeba začít pěstovat společné rituály? Na to odpoví psychoterapeutka Samsonová.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 21. 01. 2021 14:30

Máte nějaký společný rituál? Může to být cokoliv. Některé páry si třeba zvolí páteční večer jako filmový a pravidelně si pouští nějaké hezké filmy, jiní nosí partnerovi či partnerce o víkendu snídani až do postele, další si třeba užívají společnou vířivku. Důležité je, aby to bylo něco, co děláte spolu a užíváte si to pravidelně.

Kolik rituálů je dost?

Ideální je mít co nejvíce takových rituálů. Proč? Protože rituály v nás budují jistotu a bezpečí, které zejména ženy potřebují k tomu, aby byly ve vztahu šťastné. A všichni, kdo mě znají vědí, že existuje jasné pravidlo: Udělej svou ženu šťastnou a ona udělá šťastným tebe.

Příčina neshod

Jedním z častých důvodů neshod v párech bývá stereotyp, který se do vztahu vkrádá. A co to vlastně ten stereotyp je? Jsou to opakující se činnosti, takové to „musím“. Zde byste tedy mohli vidět určitou podobnost s rituálem. Avšak zásadní rozdíl mezi stereotypem a rituálem je ten, že rituál vás dva SPOLU baví. Stereotypy jsou činnosti, které musíme (musím nakoupit, navařit, uklidit, odvézt děti do kroužku, udělat s dětmi úkoly…), prostě samé povinnosti a žádná legrace, když to shrnu. Kdežto rituál je pravý opak – samá legrace a žádné povinnosti.

Čím více rituálů do vašeho SPOLU dostanete, tím více budete přebíjet stereotypy a tím více utužíte váš vztah. Tím si zajistíte více okamžiků, které vás oba baví, které vás dva spojují, dělají vám hezčí den, šťastnější vztah, pomáhají vám tedy být více v klidu, lépe zvládat stres a nepříjemnosti, které sem tam život přináší.

3 základní rituály

Existují tři základní rituály, které byste v každém vztahu měli zavést: usínání, napojení a znovuzamilování. Podrobně je popisuji ve své knize SPOLU partnerský manuál. K nim pak přidejte dalších X vašich rituálů, čím více, tím lépe. Ideální je, když si oba napíšete, co byste rádi dělali, z počátku stačí aspoň dvě věci za týden, které byste opravdu chtěli dělat. Pak si k seznamu společně sednete a zavedete ty nápady, na kterých se shodnete oba. Je jedno, jestli to bude jeden nebo všechny, důležité je, abyste je prováděli pravidelně. Klidně si je zapište do svých diářů, ať v něm nemáte jen povinnosti, ale také věci, na které se můžete těšit...

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. 

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články