Hana (53): Manželovi šlo o život. Po zotavení řekl, že život je krátký, a začal si užívat se vším všudy

Hana (53): Manželovi šlo o život. Po zotavení řekl, že život je krátký, a začal si užívat se vším všudy

Paní Hanka dostala jednoho dne strašnou zprávu z nemocnice, že její manžel měl autonehodu. Když se plně zotavil, měl v plánu si začít plnit všechna přání, která do té doby nestihl. Ovšem všechno má své hranice.

Tereza Procházková
Tereza Procházková 03. 06. 2020 08:00

Pamatuji si na ten den, jako by to bylo včera. Chystala jsem se do práce a strašně jsem pospíchala, když v tom mi zvonil telefon.  Volali z nemocnice, že přijali mého manžela a budou ho operovat. Svět se okamžitě zastavil. Několik minut jsem seděla v šoku na místě a bála se pohnout. Radek měl na cestě do práce děsivou nehodu, kdy vyjel ze zatáčky a narazil do stromu. Jeho stav byl vážný. Říkali mi, že mu jde o život, a já se málem zhroutila.

Když byl po operaci, přeložili ho na JIPku a já ho mohla vidět jen na chviličku. Byl v umělém spánku a pohled na něj mě rozplakal. Všude samé hadičky, zavázaná hlava, rozbitý obličej. Ačkoliv nejsem věřící, modlila jsem se každý den.

Ta nehoda ho změnila

Když ho probudili, byl trochu dezorientovaný. Moc si toho nepamatoval a já mu opatrně říkala, co se stalo. Následovala další vyšetření a rehabilitace. Když se vrátil domů, přišlo mi, že se tam rozhlížel, jako kdyby tam byl poprvé. V noci jsem děkovala Bohu a usínali jsme v objetí. Druhý den byl jak vyměněný. Vstal brzo a začal vyvádět, že jsme život jen přežívali a odteď musíme žít naplno. Na co nám jsou peníze „pod polštářem“, když druhý den může být pozdě. A tak jsme si zajeli na luxusní wellness, Radek začal rybařit, koupil vířivku, obrovský gril a udělal si seznam toho, co chce zažít. Vyzkoušeli jsme let balónem, strávili jsme víkend na jachtě a završili to dovolenou.

Musím říct, že takto jsme si neužívali nikdy a bylo to opravdu příjemné. Mně to už ale stačilo a řekla jsem mu, že víc už do úspor sahat nebudeme. Ale Radek o tom nechtěl ani slyšet. Pořád říkal, že když byl blízko smrti, tak si uvědomil, že život je krátký a už ho nehodlá promarnit. Dokonce šel i do kasina, kde prohrál, ale prý to musel vyzkoušet. Vrcholem pro mě bylo, když mi řekl, že byl s kamarádem na striptýzu. To už bylo přes čáru, ale netušila jsem, že to horší mě teprve čeká.

Dočista se zbláznil

Radek jednoho dne přišel a začal: „Myslím, že se ti to nejdřív nebude líbit, ale chci tě ujistit, že tě miluji a nikdy tě neopustím.“ Docela jsem znejistěla, kam tím míří. A z něho vypadlo, že potkal jednu ženu, se kterou si chce občas někam vyjet. Nezamiloval se do ní, jen mu dělá dobře, že má o něj zájem.

Vyšilovala jsem, že jedině přes mou mrtvolu. Ale on pořád opakoval, že málem umřel a nechce se už omezovat. Chce si prý na konci života říct, že žil naplno. Pořád si prý budeme užívat spolu a milovat se. Jen občas upustí páru jinde. „Copak ty se mnou nejsi šťastný?“ zeptala jsem se. A on mě pohladil a řekl: „To víš, že jsem s tebou šťastný. Jen chci být šťastný ještě víc.“ A tak jsem se to snažila nějak vstřebat, protože spolu jsme byli většinu času. Třeba ho to všechno za čas omrzí.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články