Marcela (47): Výpadek elektřiny odhalil syrovou pravdu o naší rodině. Snad ještě není pozdě na nápravu

Marcela (47): Výpadek elektřiny odhalil syrovou pravdu o naší rodině. Snad ještě není pozdě na nápravu
Zdroj: Unsplash

Díky spadlému elektrickému vedení Marcele došlo, že s její rodinou není něco v pořádku. Její dva synové byli bez internetu zoufalí a manžel šel raději za sousedem, aby nemusel být doma. Proud nešel dva dny. Po tu dobu se snažila rodinu spojit.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 31. 07. 2021 08:00

Při nedávných bouřkách, které postihly naši republiku, mi došlo, že naše rodina nefunguje tak, jak by měla. Manžel Bohdan (54) a naši dva pubertální synové například nebyli schopni vydržet dva dny bez internetu.

Každý člen rodiny si žije po svém

Kvůli svému vysokému pracovnímu nasazení jsem léta nevnímala, že naše rodina nefunguje. Denně jsem z domu odjížděla v sedm ráno, vracela se s jazykem na vestě a byla ráda, že po mně nikdo nic nechce. Povětšinou jsem ještě otvírala počítač a doháněla resty. Bohdan visel na tabletu a kluci jakbysmet.

Víkendy jsme také trávili každý po svém. Vašek (15) chodil za kamarády a Viktor (13) propařil víkend na počítači. Já jen dohlížela na to, aby měli hotové úkoly a uklizený pokoj. Jako bych zcela vypustila mnohem podstatnější roli. A to roli matky. Pokusy o to, abychom spolu jako rodina někam vyrazili, jsem vzdala už dávno.

Nicméně k tomu, co se stalo. Je to tak měsíc, co se Českem prohnaly bouřky. Za okny nám nastal konec světa. Pánové včetně manžela se pohodlně usadili ke svým strojům a já si šla číst.

Výpadek elektřiny ukázal nedostatky v rodině

Bouřka byl tak silná, že spadlo elektrické vedení. Všechny domy v naší ulici se ocitly bez proudu. Jako první začal jančit Bohdan. Lítal po baráku a snažil se za každou cenu nahodit pojistky. ,,Mám to teď dobře rozehrané,“ nadával. Kluci vylezli otrávení z pokojů. Sedli si na gauč a čekali, kdy elektřina naskočí.

Nakonec se ukázalo, že problém je vážnější, než jsme si mysleli. Naší vsí se šířila zpráva, že proud nepůjde dřív než v neděli. Kluci najednou neměli co dělat. Šla jsem najít svíčky a navrhla, že si při nich můžeme zahrát nějakou společenskou hru. ,,Mami, na to už jsme velký,“ oponoval s našpulenou pusou Viktor. Bohdan mu dal za pravdu.

,,Co teda chcete dělat?“ zajímalo mě. Bohdana napadlo, že najde powerbanku a minimálně dohraje zápas na tabletu. Kluci se začali hádat a prudit. Tím, že nešla ani televize, možnosti byly omezené. Kluci využili ještě toho, že měli nabité notebooky. Každý si pustil nějaký film. Bylo ale jen otázkou času, kdy jim dojde šťáva.

Jak se ukázalo, je to moje chyba

Já si lehla na gauč a přemýšlela, co to s námi je. Během dalších dvou hodin jsme se zase všichni sešli v obýváku. Znovu jsem navrhla nějakou hru. Bohdan to sabotoval a rozhodl se, že vezme pivo a půjde se se sousedem před barák koukat na blesky. Kluci se otráveně povalovali po domě. Nic z toho, co jsem navrhla, jim nebylo dost dobré.

Nakonec šli brzy spát, aby jim čas rychleji utíkal. Když ráno vstali a zjistili, že proud stále nefunguje, zuřili. Už nepršelo, takže se dalo něco podniknout. Nadšeně jsem navrhla, abychom vyjeli na kola. Setkala jsem se ale s reakcí, která mě ranila. Přišla od Bohdana: ,,Dej pokoj. Co pořád máš? Snažíš se z nás udělat rodinu, kterou nejsme?“ A odešel k sousedovi. Jediný, kdo se mnou nakonec jel, byl Viktor.

Na projížďce mi řekl, že se nemám čemu divit. ,,Poslední dobou ses o nás nezajímala. Byla pro tebe důležitá jen práce. Tak jsme se zařídili podle sebe. Těžko to budeš měnit,“ sdělil mi drsnou pravdu do očí. Začala jsem tedy u sebe. Jezdím dřív domů a snažím se se všemi více mluvit. Doufám, že se to dá ještě napravit.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články