Marika (24): Strašně jsem chtěla dítě. Když jsem našla dvě čárky na těhotenském testu, stalo se něco nečekaného

Marika (24): Strašně jsem chtěla dítě. Když jsem našla dvě čárky na těhotenském testu, stalo se něco nečekaného
Zdroj: Freepik

Marika s přítelem plánovali rodinu. Zadařilo se jim a čekají zdravé dítě. Mariku ovšem dostihly pocity, které ji vyděsily a neví si s nimi rady.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 28. 09. 2021 11:00

Děti jsem si vždycky moc přála, neotěhotněla jsem náhodou. Když jsem si ale dělala test a uviděla na něm dvě čárky, žádný výbuch pozitivních emocí se nekonal.

Najednou jsem měla pocit, že dítě nechci

Na sociálních sítích vždy vidíte, jak ženské pláčou štěstím, skáčou tři metry do stropu a připravují překvapení pro budoucího tatínka. Mě ty dvě čárky tak vyděsily, že jsem chvíli nebyla schopna slova. Přemohl mě strach a smršť emocí, které mě ani v dalších dnech neopustily.

Příteli jsem své těhotenství oznámila mezi řečí, potřebovala jsem to jen ze sebe dostat. O dítě jsme se snažili a já měla najednou pocit, že je to změna, kterou vůbec nechci. Zároveň jsem si vyčítala, že mám v sobě člověka, další lidskou bytost, kterému teď předávám to, že tu není vítaný.

Měnilo se mi tělo a já to z duše nenáviděla

Jak se mi začalo měnit tělo, nenáviděla jsem své těhotenství ještě víc. Nejsem z těch, které řeší postavu, o to vůbec nešlo. Vadilo mi, že najednou nemám situaci pod kontrolou. Těšila jsem se, až syna porodím a mé tělo bude zas jen mé.

V pátém měsíci jsem se toužila někomu se svými pocity svěřit. Řekla jsem to tedy mámě. "Jsi normální, Mari? Víš, co by jiné ženy daly za to, kdyby čekaly dítě? Kolega z práce už byl několikrát s manželkou na IVF a furt jim to nejde. A ty tady rozebíráš takový kraviny," shodila moje pocity. "Pokud svoje dítě nemáš ráda, neměla sis ho dělat. A už za mnou s tímhle nechoď," dodala "empaticky". Od té doby jsem to před nikým nezopakovala. Matčina slova mě tolik bolela...

Nesnáším pocit být těhotná

Nenáviděla jsem oslovení maminko, nenáviděla jsem, když mi někdo vyprávěl, jak moc se mi změní život. Přála jsem si vrátit zpátky to, co znám. Ta změna na mě byla moc. Přítel se těšil, já vůbec.

Nedokážu to v sobě zpracovat. Nedokážu ani nikomu vysvětlit, co cítím a proč. Celé těhotenství je mi tak nepříjemné! Ta pozornost, kterou na sebe strháváte, ty nevyžádané rady, které dostáváte. To tělo, které se mění bez vaší kontroly. Vážím si toho, že se nám povedlo počít. I toho, že v sobě nosím zdravé dítě. Ale nenávidím ten pocit být těhotná. Dává to smysl?

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články