Pavel (28): Z přítelkyně se stala frutariánka. Jde mi z toho hlava kolem

Pavel (28): Z přítelkyně se stala frutariánka. Jde mi z toho hlava kolem
Zdroj: Unsplash

Pavlova přítelkyně Agáta pořád neví, kým je. Své životní postoje mění tak často, že se tomu Pavel nestíhá přizpůsobit. Teď se rozhodla být frutariánkou. Co na to Pavel? Nadšený není, jedná se o extrém, kterému nechce jen tak přihlížet.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 08. 06. 2022 10:00

Moje přítelkyně Agáta (30) měla vždycky potřebu tak trochu vyčnívat z davu. Už jsem ve vztahu překousl ledacos. Teď je toho na mě moc. Agáta se rozhodla pro velmi striktní dietu. Určitě už jste o frutariánství slyšeli. Já z něj šílím, protože se mi to vůbec nelíbí.

Přítelkyně se pořád hledá

S Agátou jsme spolu pátým rokem. Není to ani málo, ani hodně. Nicméně je to můj nejdelší vztah. Agáta je jiná než většina žen, které jsem potkal. Ona se totiž pořád hledá. Chvíli je nadšená pro aktivní život, chvíli se uzavírá a zkouší najít sama sebe. Za tu dobu, co jsme spolu, jsem byl svědkem hned několika jejích osobnostních proměn.

Svého času se hnala za kariérou. Oblékala si kostýmky a řádila jako realitní makléřka. Dokud obchody šlapaly, byla spokojená. Když přišla na trh krize, skácela se jako domeček z karet. Tehdy se ze dne na den upnula k duchovnímu životu. Začala pravidelně meditovat a cvičit jógu. To jí slušelo asi ze všeho nejvíc.

U toho vydržela rok a půl. Pak ji to přestalo bavit a musela si najít něco nového. Chodila jen po brigádách, ale svůj pohled směřovala na psí útulky. Chtěla pomoci každé raněné psí duši. Dokonce jsem dělali dočasnou rodinu pro odložené psy. Nadšený jsem z toho nebyl, protože to bylo dost náročné.

Přítelkyně se našla ve frutariánství

Její časté životní změny mě ničily. Často jsem nevěděl, v jaké roli zrovna jsem a kdo je vlastně Agáta. Nejhorší je fakt, že si nikdy nenechá poradit. Teď přišla s něčím, co už jsem nemohl nechat bez reakce. Agáta se rozhodla, že z ní bude frutarián. To je prosím pěkně člověk, který jí pouze ovoce, semínka a ořechy.

O tom, že to není nic zdravého, víme asi všichni. Žádný extrém není dobrý, ale Agáta si to nenechá vymluvit. Tvrdí, jak jí je po takovém stravování dobře. „Cítím se tak lehce a čistě. Měl bys to také zkusit," nabádala mě, když jsem řekl, že se mi to nezdá. „Myslím, že už to vážně přeháníš. Taková strava tě zničí," varoval jsem ji.

„Blbost. Steve Jobs jedl jen jablka a mrkve," oháněla se slavnou tváří. „To je sice možný, ale taky se podívej, jak skončil," reagoval jsem. Agáta je ale jak umanutá. Žene to do extrému. Už plánuje, jak na našem malém dvorečku vysadí jabloň, hrušku a bude jíst jen to. I když tuším, že ji za to chvíli přejde, teď to tak nevypadá.

Přál bych si, aby byla přítelkyně normální

Mám pocit, jako kdyby jí už dočista hráblo. A k mému údivu jí to frutariánství vydrželo nebývale dlouho. Už se takhle stravuje několik měsíců. Začala se o tento směr zajímat hodně do hloubky. Když jsem si chtěl utrhnout jablko ze stromu, mohla se zbláznit. „To nemůžeš jen tak utrhnout," bědovala. „Nesmíš poškodit rostlinu jako takovou. Vezmi si jablko ze země," přikázala mi.

Mám asi jen dvě možnosti. Můžu to celé přijmout a doufat, že to Agátu zase přejde. Nebo ji mohu opustit, což mi přijde pokrytecké. Na druhou stranu, já jsem také jen člověk. A když s něčím nesouhlasím, řeknu to. Už se asi nemůžu dívat na to, jak místo masa pojídá jablka. Nejvíc mě vytáčí fakt, že chce, abych se jejímu životnímu stylu přizpůsobil. To odmítám, to raději ten rozchod. Moc bych si přál, aby byla normální.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články