Petra (31): Nechtěla jsem nic víc, než trávit Vánoce podle sebe. Manžel s tchyní mi ale udělali čáru přes rozpočet

Petra (31): Nechtěla jsem nic víc, než trávit Vánoce podle sebe. Manžel s tchyní mi ale udělali čáru přes rozpočet
Zdroj: Shutterstock

Petra už teď přemýšlí, jak vyřešit rodinné Vánoce. Její tchyně má totiž naprosto přesnou představu, jak strávit Štědrý den, a Petřin manžel je s ní bohužel zajedno.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 10. 11. 2021 16:00

U nás doma se Vánoce nikdy moc neřešily, máma jim nefandila. Proto jsem se těšila, až se nastěhuju do svého a udělám to jinak. Když jsem poznala Pavla, často jsem přemýšlela, jaké to bude trávit s ním advent. Péct cukroví, dělat domácí svařák, zdobit stromeček. Žila jsem tím.

Tchyně chtěla, abychom u ní strávili Štědrý den

To jsem ještě netušila, že jeho matka má na všechno úplně jiný názor. Dokud jsme s Pavlem nebyli manželé, trávili jsme Vánoce každý u své rodiny. Mnoho mých přátel to nechápalo, ale bylo to Pavlovo přání, tak jsem to respektovala. Často říkal, že jeho mámu by mrzelo, kdyby tam na Štědrý večer nebyl.

Po svatbě jsem trvala na tom, že už bychom na Štědrý den měli být spolu. Poprvé jsem se těšila na to, že připravím bramborový salát, kapra, řízky i vinné klobásy a nazdobím sváteční tabuli. Tchyně ovšem přišla s tím, že Vánoce máme trávit všichni u ní. Byla jsem v šoku.

Jejím argumentem bylo, že moji rodiče žijí v zahraničí, a tak přeci za nimi nepojedu. Není ale důvod, aby rodina byla rozdělená. "Podívej, já vše připravím, salát, řízky a máš po starostech, co? Rodina má být na Vánoce spolu," navrhla mi. Na to jsem neměla co říct, navíc jsem byla příliš hodná holka, než abych ji zpražila, že prostě nechci.

Letos jsem si to chtěla udělat po svém

Dřív jsem to tak měla. Neuměla jsem druhým říkat ne. "Pavle, ale příští Vánoce budou podle mě, jo?" ujišťovala jsem se, když jsem na tchynin návrh přistoupila. Cítila jsem se špatně vůči svým rodičům. Přijde mi, že není správné trávit Vánoce s jinou rodinou.

Minulý rok jsem to přežila, teď se však blíží advent a tchyně přišla s tím samým. "Vždyť jste tu byli loni, proč byste nás nechávali samotné? Kvůli komu já bych ty Vánoce dělala? Děti stejně nemáte, tak co," řekla mi při nedávné rodinné oslavě. Sevřel se mi žaludek.

Manžel bohužel souhlasí s tchyní

Nevím, jak se z toho letos vymluvit, protože Pavel s ní souhlasí. "K tvým rodičům poletíme přece na Silvestra, co je na tom špatného? Aspoň doma nebudeš stát celý den u plotny a nemusíš řešit výzdobu," přesvědčoval mě. "Já ale chci řešit výzdobu! Chci si užít vánoční čas, chci vařit, péct, večer se krásně obléknout a pak koukat na pohádky," měla jsem slzy na krajíčku. "Ježiš, ty toho naděláš. Jsou to jen Vánoce, Petro," pokrčil rameny.

Nechci trávit Vánoce s tchyní a nechci trávit Vánoce bez manžela. Ten ale nechce být na Štědrý den bez své rodiny. O tu mou se nikdo nestará. Chci si to konečně udělat podle sebe, sním o tom od dětství. Nevím, jak se k tomu mám postavit, a trápí mě to už teď. A to ještě není ani advent...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články