PORADNA: Bojím se pavouků a ráda bych s tím něco udělala. Jak pracovat s fóbií, prozradila zkušená psycholožka

PORADNA: Bojím se pavouků a ráda bych s tím něco udělala. Jak pracovat s fóbií, prozradila zkušená psycholožka
Zdroj: Freepik

Strach z pavouků patří k poměrně častým jevům. Podle statistik jím trpí dokonce devadesát procent žen. Jak obavám či fóbii z těchto tvorů čelit, prozradila zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 25. 11. 2021 12:00

Majda s přítelem si letos na jaře koupili chatu. Oběma se tak splnil dávný sen. Má to ale jeden háček. Majda se bojí pavouků a v chatě na kraji vesnice o ně není nouze. "Jakmile nějakého zahlédnu, musím utéct z místnosti a zavolat přítele, aby ho šel vyhodit," přiznává. Se svým strachem by ráda bojovala, jenže neví jak. "Chtěla bych svou fóbii nějak zmírnit, abych byla příští rok na chatě schopná bez obav pobývat. Dá se se strachem z pavouků nějak pracovat?" táže se.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Strach z pavouků je velmi častý, a to zejména u žen. Určitě tedy nejde o nic ojedinělého. Čeho přesně se bojíte? Je to opravdu strach z toho, co by vám pavouk mohl udělat, nebo je to spíš „odpor“ k tomu, jak pavouk vypadá, že se nám prostě nelíbí a nechceme na něj sahat?

Uvědoměním si odpovědi na otázky je dobré začít. Zkuste si napsat „cíl a plán“. Co je vlastně vaším cílem v této oblasti? Stačí vám, že nebudete volat o pomoc a utíkat z místnosti? Nebo že pavouka sama odstraníte či vám přestane vadit přítomnost pavouka v místnosti, kde jste?

Pak si naplánujte kroky, které musíte zvládnout, abyste svého cíle dosáhla. Například fungují „lístečky“ a týdenní cíle. Napadá mě například mít jeden týden lísteček Když uvidím pavouka, nezačnu křičet a neuteču z místnosti, v klidu zavolám přítele a v místnosti počkám, až ho odstraní.

Jamile budete tento krok „v pohodě“ zvládat, přidáte další krok a nový lísteček (další posun, na kterém začnete pracovat). Tempo si určujete sama, zbytečně na sebe netlačte. Stačí malé pokroky, ale přece jen jít kupředu. Tím, že jste se rozhodla se svojí fobií něco dělat, jste udělala ten nejdůležitější a nejzásadnější krok. Teď už je to jen o tom se nevrátit, ale posunout se krůček po krůčku k cíli.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články