PORADNA: Jak se vypořádat s agresorem na ulici? Protiútok by měl být až poslední varianta, varuje koučka

PORADNA: Jak se vypořádat s agresorem na ulici? Protiútok by měl být až poslední varianta, varuje koučka
Zdroj: Freepik

Jak na stále více lidí dopadá tíha této nelehké doby, stupňuje se i agresivita mezi nimi. Proto není výjimkou narazit na člověka, který vás zdánlivě bezdůvodně slovně, nebo i fyzicky napadne. Jak v takovém případě postupovat, aby konflikt neeskaloval, radí v dalším díle své poradny koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 01. 12. 2022 11:30

Ivana se nedávno dostala do velmi nepříjemné situace. Šla jako každý den venčit svého pejska, když na ni ze vchodu jednoho z domů vyběhl muž a začal na ni slovně útočit. "Vulgárně mi vyčítal, že nemám psa na vodítku a že počůral roh domu, kde onen muž bydlí," nastiňuje situaci Ivana, která se zpočátku snažila slovně bránit a muže uklidnit. Jenže ten reagoval další snůškou vulgarismů, a dokonce jejího psa nakopl.

"V ten moment jsem se raději dala ústup. Pořád jsem ale měla v hlavě, zda jsem se zachovala správně a neměla ho raději nějak usměrnit," přiznala Ivana. Co si tedy počít v případě, že se na ulici stanete terčem útoku podobného agresora? A dá se nějak konflikt zavčas zklidnit?

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Ideální je se konfliktům vyhýbat, protože nikdy nevíme, kdo proti nám stojí. Nejde jen o to, že to může být agresor slovní, nebo agresor, který zaútočí na zvíře, ale může jít o psychicky nemocného člověka a ten by mohl ublížit i vám.

V případě napadení agresorem by až ta poslední varianta měla být protiútok. Vždy je lepší si pomyslet o dané osobě své a jít pryč. Pokud můžete, běžte co nejdál a vůbec s daným člověkem nevcházejte v kontakt. Je to opravdu nejlepší řešení. Když už je ten člověk takto agresivní na vás jakožto cizí osobu, a to bezdůvodně, je jasné, že nebude vůbec naslouchat či vnímat, co mu říkáte. Jakoukoliv reakcí u něj pouze povzbudíte touhu po další agresi.

Doporučuji tedy v takovém případě „zmizet“. Vůbec nereagovat, nemluvit, nekoukat na něj přímo, prostě jděte pryč. Pokud by za vámi šel, tak samozřejmě volejte o pomoc, jděte směrem k dalším lidem, ať nezůstanete nikde jen sami dva, a pokud můžete, volejte policii.

Vždy je lepší utéct a vyhnout se fyzické konfrontaci. Pokud by byla nevyhnutelná a došlo k fyzickému kontaktu, je vhodné zachovat chladnou hlavu a využít některé základní kroky sebeobrany. Existuje několik chvatů, které můžete najít i na internetu. Ideální je samozřejmě navštívit nějaký z kurzů sebeobrany, kde máte možnost si chvaty vyzkoušet pod dohledem profesionála.

Vůbec to není o síle jako takové, ale správným zatlačením či otočením v daném místě můžete získat převahu v podstatě nad kýmkoliv. Pokud jde o někoho, kdo bydlí poblíž, znáte ho a jeho agrese se opakuje, určitě doporučuji věc nahlásit na policii.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články