PORADNA: Kamarádka mi vyznala lásku. Jak situaci ustát a neublížit, radí psycholožka Samsonová

PORADNA: Kamarádka mi vyznala lásku. Jak situaci ustát a neublížit, radí psycholožka Samsonová
Zdroj: Freepik

Beáta se na stará kolena potýká s nezvyklým problémem. Její nejlepší kamarádka, kterou zná už od dětství, jí ve slabé chvilce vyznala lásku. Jak se v takové situaci zachovat a přitom nezničit letité přátelství, radí zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 15. 04. 2021 12:00

Se Zuzkou se Beáta přátelí od základní školy, kde vedle sebe seděly v lavici. V pubertě pak probíraly kluky a Zuzka se také jako první vdala a založila rodinu. Beátu proto ani ve snu nenapadlo, že její nejlepší kamarádka je lesbička.

Svou orientaci Beátě přiznala až po více než 40 letech, když jí zemřel manžel. Navíc se svěřila, že Beu miluje už od puberty. Beáta se nyní cítí zcela vykolejená. Nechce o kamarádku přijít, zároveň ji ale musí odmítnout, neboť je na chlapy a miluje svého chotě.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milá Beo, vzhledem k věku je situace, do které se vaše kamarádka dostala, pochopitelná. V době vašich „náct“ bylo velmi složité přiznat otevřeně odlišnou sexuální orientaci. Vaše kamarádka se rozhodla „sklonit hlavu a jít s proudem“. To však není dlouhodobé řešení a jednou muselo vyplout na povrch to, co v sobě uzavírala.

Muselo být velmi složité i pro ni se vám svěřit. Jistě ani ona nechce přijít o vás, svoji nejlepší kamarádku. Pokud nesdílíte její orientaci a city k ní jsou z vaší strany pouze platonické, pak to nejlepší, co můžete udělat, je ji obejmout, říct jí, že ji máte a vždycky budete mít jako svoji nejvíc nejlepší kámošku, ale že vaše orientace je jiná a milujete svého muže. Že jí však ráda budete oporou, aby svoji orientaci mohla říci svým blízkým, a že jistě brzy najde tu pravou polovičku.

Čím déle to budete odkládat a vyhýbat se tématu, tím se mezi vámi dvěma prohloubí „propast“, která tam být nemusí. Mám několik klientů homosexuální orientace a věřte mi, že nejvíce se bojí toho, jak je okolí přijme, až to o nich zjistí, a kamarádka jistě měla velké obavy, aby o vás nepřišla. Vaše kamarádské pouto tam pořád je a bude, jen budete mít jasno i v této věci, kterou jste dosud neřešily. Držím pěsti, zvládnete to.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články