PORADNA: Partner nechce jet na dovolenou. Vysvětlete mu, proč je to pro váš vztah důležité, radí koučka

PORADNA: Partner nechce jet na dovolenou. Vysvětlete mu, proč je to pro váš vztah důležité, radí koučka
Zdroj: Freepik

Inflace a s ní spojené neustálé zdražování se pomalu dotýká každého z nás. Spousta lidí tak jako první vyškrtává z rozpočtu letní dovolenou. Proč bychom ale toto rozhodnutí měli přehodnotit, vysvětluje v dalším dílu své poradny zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 09. 08. 2022 11:30

Na dovolenou podle všeho letos nezamíří ani devětatřicetiletá Adéla, která má s přítelem Václavem pětiletou Zuzanku a tříletého Toníka. "Přítel to nepovažuje za důležité. Hlavně v časech krize je to pro něj zbytečné plýtvání penězi, byť jeho příjem, ze kterého žijeme (já jsem stále na rodičovské), není nikterak malý a třeba týden v penzionu někde u nás v ČR bychom si dovolit mohli," nastínila Adéla.

Vaškovi už víckrát říkala, že by si jet na dovolenou moc přála, vždycky ale stočí řeč na peníze a na to, že je to zbytečné. "Stačí mu, že si uděláme jednou týdně výlet za město. Co s tím? Nechci, aby děti seděly celý rok doma. Myslím, že jim poznávání nového prostředí prospívá. Chatu nemáme a babičky žijí ve stejném městě jako my," dodává Adéla.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Váš partner je zodpovědný muž, jistě se snaží myslet na „zadní vrátka“. Avšak i v tomto, stejně jako u ostatního, platí „všeho s mírou“. S mužem si určitě promluvte, když stočí řeč na peníze a řekne, že to je zbytečné, tak mu vysvětlete, že pro vás je důležité si někam jednou za rok vyrazit, změnit prostředí, prozkoumat nová místa a „vypadnout“ ze stereotypu.

Život je krátký a my bychom ho měli prožít, ne přežít. Měli bychom si užít každý den. Vysvětlete muži, že jste na rodičovské dovolené už nějaký ten čas, že opravdu potřebujete změnu prostředí a to, abyste byla šťastná, přece není zbytečné, že ne? Jistě jako chytrý muž ví, že spokojená žena = spokojené děti a partner.

Nejen dětem, ale i vám dvěma a vašemu vztahu občas nějaká změna prostředí prospěje. Když jste doma, ochuzujete vztah o nové vjemy, které jsou tak důležité. Můžete vyzkoušet víc míst, můžete jet třeba na 10 dní a každé 3 dny se posunout někam dál. Finanční tíha je nyní na vašem muži a on se jistě velmi zodpovědně staví k tomu, aby rodinu zabezpečil. Za to si od vás zaslouží velkou pochvalu, tou bych rozhovor na toto téma započala.

Někdy se ve vztazích zapomínáme chválit, soustředíme se na to, co chceme. Věřte, že platí, co píšu ve své knize SPOLU - muž potřebuje 3 věci a jednou z nich je právě pochvala. Nevzdávejte to a jděte na to „od lesa“ neboli přes pochvalu a vysvětlení toho, co hezkého vám to přinese. Změnu, která osvěží vás jako ženu a budete mít zase více elánu a radosti na rozdávání.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články