Radka (46): Už jsem se smířila s manželovou nadváhou. Pak se ale stalo něco, co nám změnilo život

Radka (46): Už jsem se smířila s manželovou nadváhou. Pak se ale stalo něco, co nám změnilo život
Zdroj: Pixabay

Radka nikdy nadváhu svého manžela neřešila. Přišlo jí normální i to, že kvůli ní spolu nespí a na děti je také prakticky sama. K tomu, aby se u nich doma všechno změnilo, přitom stačilo skutečně málo.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 28. 07. 2021 10:00

Manžel Láďa (49) byl celý život při těle. Vždycky se jednalo o nadváhu kolem deseti kilo. Měl velmi rád pivo a tučné jídlo. Nikdy jsem ho nenutila, aby zhubnul. Koneckonců vždycky se mi líbili muži, kteří měli pivní pupek.

Manžel vážil sto padesát kilo

Když jsem byla těhotná, Láďa jedl stejně jako já. Někdy jsem měla pocit, že snad také čeká dítě, jak napodoboval moje zvrácené chutě. Tehdy se manžel doopravdy rozjedl. Zatímco já se po porodu snažila dát do formy, on v nadměrné konzumaci pokračoval. Během roka přibral třicet kilo. Přestal být aktivní a často se zadýchával.

Já měla starosti kolem dětí, takže jsem jeho obezitu vypustila z hlavy. Rok se s rokem sešel a Láďa se dostal na sto třicet kilo. Už nemohl chodit ani po schodech, byl odkázaný výtah. Do auta se vešel jen tak tak. Lidé se za námi často otáčeli. On si z toho hlavu nedělal a já už vůbec ne. Každý jsme strůjcem svého štěstí.

Čas plynul a Láďa svoji váhu dotáhl na sto padesát kilo. Já se mezitím dala do formy. Kdekdo říkal, že vypadám lépe než před otěhotněním. Cítila jsem se skvěle. Měla jsem dostatek energie a seděla mi velikost S. Manžel to měl obráceně. Byl náladový a nechtěl nic podnikat. Jakmile se dovalil z práce, padl na gauč s kopou jídla.

Dostal strach a pustil se do hubnutí

Skoro jsme spolu přestali spát. Po prvních několika vteřinách už nemohl. Zadýchal se a na mě kapal jeho pot. Ze sexu se stalo tabu. Myslím, že jsme spolu nespali snad tři roky. Občas jsem se nad tím zamyslela, ale více to neřešila. Ládík si také nestěžoval. O děti jsem se kvůli jeho obezitě musela starat převážně sama.

Pak se stalo něco, co ho zjevně probralo. V obchodě mě oslovil vysoký pohledný, a hlavně hubený muž. S díky jsem jeho pozvání na skleničku odmítla. Manžel to ale celé zpovzdálí sledoval. Byl to pro něj impulz, že se sebou musí začít něco dělat. Jako první se objednal ke svému lékaři. Nechal si udělat kompletní vyšetření. Výsledky byly otřesné. Byl mu doporučen nutriční terapeut.

Začátky jeho hubnutí byly těžké. Občas selhal, ale bojoval dál. Během roka shodil čtyřicet kilo. Okamžitě se to promítlo do jeho nálady i pohledu na život. Když jsme se poprvé po třech letech pomilovali, byla jsem v rauši. Měl v sobě najednou takové energie! Dovolili jsme si polohy, které ještě nedávno nebyly fyzicky možné.

Zhubnul a ženy se za ním otáčejí

Náš život najednou nabral zcela jiný směr. Děti během toho sice povyrostly, ale najednou si mohly užívat aktivního taťku. Láďa mi slíbil, že pokud se dostane na devadesát kilo, koupí celé rodině kola. Upřímně, nevěřila jsem, že to dá. Nicméně jsem mu fandila a snažila se ho maximálně podpořit. Jaké překvapení bylo, když si po dalších měsících tvrdé dřiny stoupnul na váhu.

Ta ukazovala krásných osmdesát devět kilo. Jeli jsme kupovat kola. Karty se obrátily. Teď se za manželem ženy otáčejí. Stal se z něj krásný chlap. Už si ho musím více hlídat. Jsem ráda, že u něj zafungovala sebereflexe. Trochu se stydím za sebe, že jsem ho nenutila zhubnout už dávno. Na druhé straně aspoň ví, že jsem ho milovala i tlustého.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články