Renata (56): Vzala jsem si půjčku, abych pomohla synovi. Nakonec jsem to já, kdo potřebuje pomoc

Renata (56): Vzala jsem si půjčku, abych pomohla synovi. Nakonec jsem to já, kdo potřebuje pomoc
Zdroj: Freepik.com

Renata chtěla pomoci svému synovi a jeho rodině, protože trpěli nedostatkem peněz. Sama sice žádné úspory neměla, ale nemohla se dívat na to, jak se trápí. Nakonec si vzala půjčku. Synovi spadnul kámen ze srdce. Pak se ale stalo něco, s čím Renata nepočítala.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 21. 01. 2021 11:30

Nemohla jsem se dívat na to, jak je syn Jan (30) s rodinou nešťastný. Šlo o to, že potřebovali peníze, kterých se jim zoufale nedostávalo.

Synovi chyběly peníze

Snacha Jana (26) byla na mateřské, takže žili z jednoho příjmu. Honza vydělal peníze sotva na jídlo a bydlení. Nikdy si na nic extra nestěžovali. Až poslední dobou jsem měla pocit, že je Honza uštvaný a nešťastný. Mluvil pořád o tom, jak je všechno marné, protože i když dělá od nevidím do nevidím, stejně jim na konci měsíce zbývá jen pár korun.

Jejich dcera Kája (3) je bohužel postižená, takže Jana ani do práce aktuálně nemůže, protože se o ni stará. Do klasické školky Kája nastoupit nemůže. Musí najít zařízení, které se přizpůsobí potřebám postiženého dítěte. Já stále chodím do práce, takže jí ani nemůžu pomoci, že bych třeba malou hlídala a ona mohla jít do práce aspoň na částečný úvazek.

Drtil mě pohled na zničeného syna, který vypadal jak hromádka neštěstí. Kromě nedostatku peněz ho trápilo i to, že nemůže s rodinou trávit tolik času, kolik by si přál. Pořád jsem dumala nad tím, jak bych mu mohla pomoci. Vydělávala jsem sice slušné peníze, ale ani tak jsem jim nemohla dát takový obnos, který by je postavil na nohy.

Vzala jsem si půjčku

Až jsem jednoho dne viděla v televizi reklamu na půjčky. Pak mi to došlo. Vždyť já si pro něj mohu vzít půjčku. Nakonec jsem ale raději oslovila svoji banku. Můj příjem odpovídal tomu, že jsem si mohla půjčit částku, o které se mi ani nesnilo. Domluvila jsem si splátky tak, abych to utáhla. Byla jsem z toho nadšená.

Bylo mi jasné, že synovi nemohu říct pravdu. Vymyslela jsem si, že to jsou peníze, které jsem pro něj tajně spořila. Když jsem mu je dávala, zrovna měl narozeniny, tekly mu slzy radostí. Bylo na něm vidět, jak mu padá kámen ze srdce. Pro mě to byl neskutečný pocit štěstí, když jsem se na syna dívala.

Neměl ani podezření, že je to jinak. Oba mi s Janou děkovali. Peníze si uložili na účet. Ještě večer mi pak Honza volal a děkoval. Sliboval, že s nimi dobře naloží, ale že jsem mu zařídila klidné spaní a kratší pracovní dobu. Přesně proto jsem to udělala, říkala jsem sama sobě. První splátky jsem v pohodě zvládala.

Výpověď

Když jsem si půjčku sjednávala, netušila jsem, že se nade mnou v práci stahují mračna. Moje místo bylo zrušeno a dostala jsem výpověď. Bylo s tím sice spojené odstupné, ale tušila jsem, že mám problém. Začala jsem si okamžitě hledat novou práci. V mém věku je to skoro nadlidský úkol. Když už jsem něco našla, nabízeli mi plat, který by nepokryl ani moje splátky.

Odstupné se tenčilo a já se rychle spojila s bankou, abych si ponížila platby. Naštěstí to nebyl problém. Teď už žiji z podpory, kterou mi dává úřad práce, a nemám už ani na ty snížené splátky. Synovi to říkat nechci, ale obávám se, že budu muset. Třeba mu ještě nějaké peníze zbyly. Za svůj dobrý skutek jsem nyní velmi nespravedlivě potrestána.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články