Romana (51): Kdyby muž nepronesl tu osudnou větu, neztratila bych pět let života. Dodnes toho lituji

Romana (51): Kdyby muž nepronesl tu osudnou větu, neztratila bych pět let života. Dodnes toho lituji
Zdroj: Freepik

Romana se o sebe vždycky pečlivě starala. Dávala si záležet na tom, aby rodině nedělala ostudu. Pak jednoho dne manžel pronesl větu, kterou Romana špatně pochopila.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 09. 05. 2021 10:00

Vždycky jsem byla pěkná ženská. Sice krev a mlíko, ale v únosných mezích. Dbala jsem na to, abych sobě ani manželovi nedělala ostudu.

Kamarádky záviděly dceři šik mámu

Pro ženu není lepší pocit, než když ví, že se líbí mužům. Zbožňovala jsem, když se za mnou chlapi otáčeli. Můj manžel Richard (59) se vedle mě nosil jako páv. Byl hrdý na to, že má takovou kočku. Náš vztah měl vždycky náboj. V posteli nám to klapalo a i po porodu dcery Lucie jsem se rychle dostala do formy.

Nepolevila jsem ani na mateřské. Nikdo neměl šanci mě potkat rozcuchanou nebo v teplákách. Když Lucie odrostla a začala chodit do školy, její kamarádky jí záviděly, jakou čupr mámu má. Nejednou jsem zaslechla, jak si špitají: ,,My chceme taky takovou krásnou mámu.“ To jednoho potěší, ne?

Když Lucka přišla do puberty, chtěla být jako já. Potají mi kradla šminky a nosila minisukně. Už v patnácti mě svou krásou hravě strčila do kapsy. Mně v té době táhlo na pětačtyřicet a blížil se mi přechod.

Od základu jsem se změnila

Do toho začal Richard vést divné řeči. Dívali jsme se například na televizi, kde se objevila herečka mého věku, a manžel pronesl: ,,Líbí se mi, když umí žena stárnout s grácií. Co myslíš?“ Otočil se na mě s podivným výrazem. Hned mi došlo, co se mi snaží naznačit. Najednou jsem dostala strach, že už to ve svém věku s honbou za věčným mládím přeháním.

Dosavadní šatník jsem proto vyměnila za šedivé kousky. Extravagantní barvu vlasů nechala odrůst. ,,Chce, abych měla šediny, tak je má mít,“ pronesla jsem v koupelně. Šminky jsem zamkla do kosmetického kufříku. Doma jsem začala nosit tepláky a papuče. Do práce jsem zvolila umírněnější oblečení. Lidé mě málem nepoznávali.

Vydržela jsem se skoro pět let nebarvit, nemalovat. Jenže během té doby se změnilo i naše manželství. Vášeň byla pryč. Richard se mnou přestal spát, už mě skoro nikam nebral. Nechápala jsem, co se děje. Doma jsme se často hádali. Jako by na mě měl manžel alergii.

Ještě není čas být stará

Blížila se mi padesátka, ale vypadala jsem na šedesát. Všude šediny, zanedbaná, urousaná. Neměla jsem ani chuť slavit narozeniny. Richard trval na tom, že je to povinnost. S nechutí jsem uspořádala oslavu, na kterou jsem se ale ani patřičně neoblékla. Svíčky na dortu jsem sfoukávala v teplákách.

Richard mi dal dárek jako první. Voucher do jednoho z nejdražších kadeřnictví v Praze. Čuměla jsem na to jako blázen. Jako další mi přála Lucie. Ta mi věnovala poukaz na manikúru a pedikúru. Zbytek rodiny se mi složil na poukazy na oblečení. Richard mi pak zašeptal do ucha: ,,Miluju tě. Jen už si prosím přestaň hrát na stařenku. Ještě není čas.“

,,Vždyť to ty jsi říkal, že se ti líbí, když žena stárne s grácií, ne?“ pokárala jsem ho. ,,Tím jsem ale nemyslel tebe, proboha,“ pokáral mě a začal se smát. Už jsem to zase já. Rudé vlasy, krátké sukně. Škoda těch pěti let.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články