Růžena (29): Nevypnula jsem hovor s matkou a zle ji pomluvila. Zdá se ale, že to k něčemu bylo

Růžena (29): Nevypnula jsem hovor s matkou a zle ji pomluvila. Zdá se ale, že to k něčemu bylo
Zdroj: Freepik

Růžena se poslední roky trápila kvůli své matce. Ta na ní neustále hledala nějaké chyby. Oproti tomu tchyně ji chválila, jak je skvělá maminka. Růžena si jednoho dne volala se svojí matkou a potom zapomněla hovor ukončit. Slyšela, co o ní povídala?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 29. 12. 2020 15:00

Někdy se v životě stanou věci, které nám mohou pomoci. Já jsem takhle nedávno neukončila hovor se svojí matkou. Ta si vyslechla nevyžádanou kritiku.

Kritická matka

Žijeme s Honzou na hromádce už několik let. Máme spolu malou dceru Barču. Moje matka Jana byla ke mně vždycky velmi kritická. Do očí mi nejednou řekla, že jsem neschopná. Já jsem ze sebe ale takový pocit neměla. Vystudovala jsem střední školu na výbornou. Našla jsem si dobrou práci a hodného muže. Porodila jsem zdravé dítě.

Po narození dcery k nám matka často jezdila. Chtěla si užít vnučku, ale současně se podívat na to, jak to celé zvládám. V jejích očích spíše to, jak to nezvládám. Nepopírám, že začátky s miminkem byly těžké. Doma jsem ze začátku měla nepořádek, plný dřez nádobí. Snažila jsem se věnovat dceři. Nepořádek nikam neuteče.

Barče je dneska něco přes rok. Věci si docela sedly a já už mám ve všem tak nějak systém. Když u nás byla matka naposledy, byla ke mně opět velmi kritická. To bylo samé: „Proč máš na stole takový nepořádek? Neměla by sis to prádlo už složit?“ Když to nevadilo nám, proč to vadilo jí? Nechápala jsem, proč do mě pořád tak rýpe.

Tchyně je lepší než moje matka

Měla jsem navíc srovnání se svojí tchyní. Když přijela, zeptala se, zdali nechci pomoci. Nabídla se, že uvaří kávu a z tašky vytáhla koláč. Vzala si Barču a hrála si s ní. Já měla volné ruce. Nikdy neřekla ani popel na to, jak to u nás doma zrovna vypadá. Klidně si ke mně sedla, pohladila mě po tváří a řekla jen tak: „Jsi skvělá máma, Bára tě miluje.“

To byla slova, která mě vždycky velmi povzbudila, že to dělám zkrátka dobře. Tchyně se ke mně chovala lépe než vlastní matka. Poslední dobou mě to velmi trápilo. Z návštěvy své matky jsem byla nervózní. Na tchyni jsem se těšila. Kde byla chyba?

Jednou po víkendu, kdy nás obě navštívily, jsem si večer volala s matkou. Řešily jsme vánoční dárky pro dceru. Opět pronesla něco, co mě bodlo u srdce. Hovor jsem se snažila ukončit, protože už té kritiky bylo prostě moc. Rozloučila jsem se a myslela jsem si, že jsem hovor ukončila. Telefon jsem položila na stůl.

Neukončený hovor

Postěžovala jsem si Honzovi. „Proč nemůže být moje matka jako ta tvoje? Proč do mě pořád ryje? Copak na mě není ani trochu pyšná? Nejsem pro ni dost dobrá. Kéž bych měla mamku, jako máš ty.“ řekla jsem smutně Honzovi. Ten mi na to řekl: „Možná ji štve, že jsi lepší než ona?“ „Pořád mi diktuje, co mám dělat a jak to mám dělat. Ještě chvíli a už ji tady nechci,“ řekla jsem Honzovi.

Ten mě jen pohladil a řekl: „Běží ti tady nějaký hovor, víš to?“ Podívala jsem se na telefon a zjistila jsem, že jsem hovor s matkou neukončila. Zvedla jsem telefon k uchu a ptala jsem se matky, zdali tam je. Zaslechla jsem ještě šum a pak se hovor ukončil. „Panebože, ona to celé slyšela!“ vyjekla jsem. „Třeba jí to díky tomu dojde, nech to tak,“ řekl Honza. Měl pravdu. Matka byla od té doby jako vyměněná. Je mi sice trochu stydno, ale asi to tak mělo být.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články