Sofie (29): Zvládla jsem skloubit mateřství s kariérou. Kolegyně mi to dávají pěkně sežrat

Sofie (29): Zvládla jsem skloubit mateřství s kariérou. Kolegyně mi to dávají pěkně sežrat
Zdroj: Freepik

Sofie má se svým přítelem dvě krásné děti. Místo toho, aby s nimi zůstala na mateřské, se rozhodla nastoupit do práce. Avšak její kolegyně jí začaly dělat ze života peklo a házejí jí klacky pod nohy.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 17. 04. 2021 13:00

S partnerem Lukášem vychováváme dvě děti. Ema (5) se mi narodila, když jsem byla v posledním ročníku na vysoké. Přestože se to na první pohled může zdát jako nemožné, povedlo se mi velmi dobře skloubit mateřství a studium. Za to můžu poděkovat především Lukášovi a oběma babičkám, které byly kdykoliv připravené vnučku pohlídat.

Po škole jsem nastoupila hned do práce

Namísto toho, abych si hned po škole užila trochu klidu a zůstala s Emičkou na mateřské, jsem si řekla, že být doma není nic pro mě, a pokusila jsem se najít práci, kde by zaměstnali čerstvou absolventku s dítětem. I když to chvíli trvalo, práci jsem našla, a dokonce mě i bavila.

Za další dva roky jsem znovu otěhotněla. Bylo mi jasné, že tři roky na mateřské nevydržím. S Kubíkem jsem doma zůstala rok. Pak jsem znovu nastoupila do práce. U šéfa jsem si vymohla zkrácený úvazek. Díky tomu jsme se mohli s partnerem o Kubíčka s Emičkou starat střídavě. Jednou je do školky a jeslí zavedl Lukáš a já jsem byla zatím v práci. Podruhé jsme se vystřídali. Velmi nám tento způsob života vyhovuje.

Kolegyně mě mají za kariéristku

Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že mým rozhodnutím vrátit se do práce děti nějak strádají. Přesto jsem se častokrát musela vypořádávat s vyčítavými pohledy kolegyň, které nemohly pochopit, jak jsem mohla svoje děti opustit. Za zády jsem často slýchávala, že jsem krkavčí matka.

Kdyby kolegyně zůstaly jen u pomlouvání, vůbec by mi to nevadilo. V posledních měsících ale jejich odpor ke mně překročil únosnou mez a moje spolupráce s nimi je náročnější. Stalo se jejich dobrým zvykem, že všechny schůzky, které se kvůli časovému posunu odehrávají v nočních hodinách, nechávají na mně. Dříve to bylo tak, že jsme se v jejich vyřizování střídaly.

Podle nich mám prý dost času, abych se o to mohla postarat. Poslední dobou do práce chodím čím dál méně ráda. A můžou za to moje kolegyně. Přijde mi, že se jim líbí, když mi přidávají práci a můžou mě tím šikanovat za to, že jsem nezůstala na mateřské.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Pokud máte i vy zkušenost, která vás zasáhla, a chtěli byste se s ní svěřit, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články