Světový den polibku: Původně šlo o očichávání, dnes je projevem lásky

Světový den polibku: Původně šlo o očichávání, dnes je projevem lásky
Zdroj: Pixabay

Víte, že dnes je Světový den polibku? Tenhle svátek rozhodně patří k těm oblíbeným a slaví se po celém světě. U nás tomu letos bude už po dvacáté. Není divu, líbání je příjemné a zdravé. Tušíte ale, od koho jsme líbání vlastně odkoukali?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 06. 07. 2020 09:30

Jen málokdo se netěší z polibků se svým partnerem či partnerkou. Líbání nám dodává pocit štěstí a spokojenosti. Není se tedy čemu divit, že v Británii začali před více než dvaceti lety slavit právě mezinárodní den věnovaný polibku. Jen málokdo ale ví, jak a kdy vlastně líbání vzniklo. A věděli jste, že polibkem prospíváte i svému zdraví?

Člověk se inspiroval ve zvířecím očichávání

Ne vždy je tomu tak, že se pouze zvířata učí něčemu novému od lidí. Mnohdy je tomu totiž naopak. A to je i případ líbání. Když se totiž předchůdci člověka naučili chodit vzpřímeně, obrátili svou pozornost na horní části těla. Ať už jde o eskymácký pozdrav třením nosů, políbení ruky nebo o francouzský polibek, zvířata, která se vzájemně očichávají, aby si projevila svou náklonnost, naše prapředky rozhodně inspirovala.

Předcházíte zubním kazům i paradentóze

Při každém polibku si s partnerem vyměníte až 40000 bakterií. Stanete se tak díky tomu odolnější vůči zubním kazům a paradentóze. Pokud se vám tedy nechce k zubaři častěji, než je nutné, líbejte se preventivně, kdykoliv můžete.

Chcete shodit pár kil? Líbejte se

Při každé minutě líbání spalujete až dvacet kalorií. Jestliže se snažíte zhubnout a nechce se vám zrovna do fitka, přimějte svou drahou polovičku, ať vám s tím trochu pomůže. Uvidíte, že bude s radostí souhlasit.

Plánujete posilování? Nemusíte do tělocvičny

S partnerem můžete účinně posilovat a nemusíte chodit do tělocvičny. Navíc jistě mnohem příjemnějším způsobem. Při líbání totiž zapojujete až 34 obličejových svalů najednou, takže kromě romantického vyznání lásky partnerovi, zhubnete nějaké to kilo navíc. No není to prima?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články