Vendula Pizingerová o otužování rodiny: Koupačky v ledovém bazénu i chození naboso ve sněhu, píše Máma na přechodu

Vendula Pizingerová o otužování rodiny: Koupačky v ledovém bazénu i chození naboso ve sněhu, píše Máma na přechodu
Zdroj: Lifee.cz/Dan Sklenář
Vendula Pizingerová popisuje ve své rubrice Máma na přechodu otužování manžela a mladšího syna Pepíčka. Oba se po sauně chodí zchladit do zahradního bazénu.Vendula si vystačí s chozením naboso v čerstvě napadaném sněhu. Dalším otužilcem je starší syn Jakub, který běžně venčí půl hodiny psy jen naboso v pantoflích.+ 10 fotek+ 11 fotek

Zima je v plném proudu a znát je to i u Pizingerových. O víkendu se do sněhu a zahradního bazénu vrhnul nejen Vendulin manžel Josef, ale i jejich dvouletý syn Pepíček. Jak ale píše naše Máma na přechodu, ona sama pro otužování v ledové vodě smysl nemá. Procházku naboso čerstvě napadaným sněhem by nicméně doporučila i takovým zimomřivým povahám, jako je ona sama.

Vendula Pizingerová
Vendula Pizingerová 27. 01. 2023 09:00

Patřím mezi lidi, kterým je pořád zima. Vždycky jsem mnohem líp snášela teplo a sluníčko. Všichni kolem mě zpocený a já spokojená. Takže zima mě docela děsí. A vůbec nejhorší je pro mě mokrá zima. Takovej ten dnešní trend, vlézt někde do studené vody. Ale postupem času, při různých trecích a cestách, jsem se naučila tenhle diskomfort snášet.

Chodit bosa ve sněhu mi nevadí, do bazénu ale nevlezu

Jednou jsem vlezla do vody, která měla asi 6 nebo 7 stupňů, v soutěsce v Národním parku ve Španělsku. Byli jsme s Josefem na prodlouženým víkendu a požádal mě tam mimo jiné o ruku. To jsem do studený vody vlezla a nepřišlo mi to ani tak studený. No nevím, jestli bych tam dneska po těch letech vlezla znovu.

Všichni dobře víme, že otužování je zdravý. Můj muž, ten to drží, a i syn Kuba, když jde ráno se psama, jde naboso v pantoflích. To nechápu. Půl hodiny chodí ve sněhu a nevadí mu to. A Pepa to má stejně. Když vyleze ze sauny, jde rovnou do sněhu. Na zimu nevypouštíme bazén a necháváme hladinu pod tryskama. Takže Josef vždycky ze sauny skáče do bazénu. A to samý Pepíček, tomu to taky nevadí. Ten chce do bazénu ze všech nejvíc. Když je manžel ještě v sauně, tak stojím na kraji bazénu a klepu se jak ratlík.

Tenhle týden jsme byli v sauně, když napadl čerstvý sníh. Jít po sněhu bosa mi nevadí, to jsem šla úplně v pohodě, ale do toho bazénu jsem nevlezla. Každopádně, že bych se v tom sněhu vyválela, to úplně ne. Člověk, když je v tý studený vodě, začne rychleji dýchat a nemá ten svůj klid. Pro někoho se zdravotními problémy to může být i nebezpečný.

Jednou jsem se v únoru nebo březnu fotila v rybníce

Chtěla bych někdy vyzkoušet kryokomoru. Viděla jsem u Janise Sidovskýho na Instagramu, že tam chodí. No nevím, je tam asi mínus 140 stupňů. To mi přijde teda docela šílený.

Jednou jsem fotila v únoru nebo březnu s Lucií Robinson a nahnala mě do jevanskýho rybníka v šatech. Říkala: „To bude fakt krásná fotka!“ Tak jsem tam teda vlezla. Je hrozný, co jsme my, ženský, schopný udělat. Ani nevím, kde je tý fotce konec. Měla jsem na sobě zelený šaty a ty byly rozprostřený po hladině.

Jinak, když jsme na čundrech nebo někde v přírodě, můj muž se vždycky všude koupe. Skočí i do ledovcový vody, což je určitě z části odvaha a z části díky otužování.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Vendula Pizingerova (@vendulapizingerova)

Začala jsem chodit na hodiny tance, snad to nebude trapný

Spousta lidí okolo mě se otužuje, i můj táta to měl rád. Když jsme jezdili na prázdniny s rodičema, tak s námi jezdil i František Venclovský, který přepravoval kanál La Manche. Už jsem vám jednou o něm psala. Ten se musel sakra otužovat, aby La Manche přeplaval, protože tam je voda strašně studená. To je pro mě naprosto nepředstavitelný, že tam plavete hodiny a hodiny, a proti vám jde ještě silnej proud. Myslím, že tyhle lidi jsou opravdu hrdinové a souvisí to samozřejmě i se zdravým životním stylem.

Já jsem kromě postupného otužování a posilování začala ještě chodit na hodiny tance. Tenhle týden jsem byla na první lekci a možná bych tuto hodinu nazvala nultou. Uvidíme, jaký budou výsledky. Samozřejmě vás o tom budu postupně informovat. Já se nepovažuju za člověka, který má rytmus v těle, a nemám ani hudební sluch. Tak jsem zvědavá, aby to nebylo spíš trapný, než cokoliv jinýho.

O víkendu má být zase bílo, tak využijte zimy a vyzkoušejte, jaký je to pocit chodit v čerstvě napadaném sněhu. Ono je to totiž v podstatě příjemný. A když to zvládne můj dvouletej syn, tak proč byste to nezvládli vy?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články